Forse salarisstijging chemie en life sciences in 2023

icon.highlightedarticle.dark Personele diensten
Laatste wijziging: 9 juli 2024
Steeg jouw salaris ook in 2023?
Steeg jouw salaris ook in 2023? | Foto: Adobe Stock

Salarissen van werknemers in de chemie en life sciences stegen in 2023 met gemiddeld 8,6%, vooral door prijscompensatie. Dit blijkt uit het Bèta Beloningsonderzoek 2023 onder 950 professionals in deze sectoren. Minder geënquêteerden blijken actief op zoek naar ander werk, een groter percentage dan in 2022 zegt open te staan voor een andere functie en/of werkgever.

Van jong tot oud, van mbo tot wo: iedereen heeft in 2023 zijn salaris zien stijgen. Gemiddeld stegen de salarissen in 2023 bij de 950 in de chemie & life sciences werkende geënquêteerden met 8,6%.

Dit is hoger dan in sectoren als informatietechnologie (6,8%) en personeelszaken (7,4%), maar lager dan de 11% in de sector ‘Openbaar Bestuur’. Daarmee is 2023 het jaar van de prijscompensatie. In het vorige salarisonderzoek uit 2022 door CheckMark Labrecruitment, organisatieadviesbureau Berenschot en vakblad C2W was hier nog geen sprake van.

Minder salarisverhoging 2024

Overall verwacht bijna iedereen dat de stijging voor dit jaar lager uitvalt dan vorig jaar. Met name de operators, postdoc’s en QA/RA-officers profiteerden vorig jaar bovengemiddeld en beduidend meer dan labmanagers en onderzoekers.

De operators rekenen dit jaar op een stijging van 10,5% en hebben daarmee de hoogste verwachtingen, gevolgd door de groep wo-analisten/technicians die er net als in 2023 bruto 9,3% op vooruit denken te gaan.

tk1

Top 4 factoren werktevredenheid

Een goed salaris is maar voor een klein deel bepalend voor de werktevredenheid. Veel belangrijker zijn:

  1. Sfeer en collegialiteit in combinatie met bedrijfscultuur
  2. Waardering/erkenning
  3. Werk-privé balans/vitaliteit
  4. Salaris

tk2

Banenswitch: dit zijn de belangrijkste factoren

Bij het zoeken naar een nieuwe werkgever blijkt de beloning met 67% ineens wel heel belangrijk, direct gevolgd door ontwikkelingsmogelijkheden (59%). ‘Sfeer en collegialiteit’ worden hier een stuk minder genoemd (32%), omdat dit afwachten is.

Natuurlijk zijn er meer factoren die een rol spelen bij een banenswitch. Andere belangrijke redenen om elders te gaan werken zijn:

  • Ontwikkelingsmogelijkheden
  • Dichter bij het werk wonen
  • De sfeer
  • Secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Promotiemogelijkheden

Werkdruk wordt een stuk minder genoemd. Overigens gingen vorig jaar minder werkenden actief op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dit percentage daalde van 26% naar 18%.

Wil je meer lezen over werken in de chemie en life sciences?

Noem 5 sterke en 5 zwakke punten van jezelf… Alweer?!

Werken in de chemie en life sciences: collegialiteit en persoonlijke groei boven salaris

Hoe maak je een sterk curriculum vitae (cv), een die echt opvalt?

Profile picture of Drs. Vincent Hentzepeter

Geschreven door Drs. Vincent Hentzepeter

Lees meer van Drs. Vincent Hentzepeter icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark