Labjassen | Foto: FOODnote
Als je een nieuwe labjas wilt kopen, kies dan een praktische labjas om veilig te kunnen werken in het lab. Maar waar let je op, en waarom? Hoe gebruik je een labjas? Zijn er ook andere, trendy kleuren te koop naast de standaard witte labjassen?
tk1 Naast een goede veiligheidsbril en handschoenen, hoort ook de labjas bij de standaarduitrusting van een laborant. Koop een praktische labjas met lange mouwen en manchetten. Let op milieu- en arbeidskeurmerken voor een verantwoorde aankoop. Voor wie wil, en lettend op de veiligheid, zijn er ook trendy kleuren op de markt.
Waarom een labjas?
Een goede labjas beschermt je kleding en jezelf tegen ongelukken in het lab. Zeker voor chemisch laboranten is een labjas van belang bij het werken met zuren, basen of andere chemicaliën. De meeste labjassen op de markt zijn gemaakt van een mix van polyester en katoen, maar er bestaan ook 100% katoenen jassen.
Koop een labjas die ruim valt voor comfort en bewegingsvrijheid, maar niet zo ruim dat het een veiligheidsrisico vormt. Een labjas draagt bij aan een professionele uitstraling en maakt je gemakkelijk herkenbaar.
“Pas buiten de werkruimtes doe je de labjas uit, op de gang, en je loopt er niet mee de kantine in”
tk2 Hoe gebruik je een labjas?
- Voordat je het laboratorium betreedt, doe je de labjas al aan
- Uiteraard doe je de labjas tijdens het werken op het lab niet uit
- Pas buiten de werkruimtes doe je de labjas uit, op de gang, en je loopt er niet mee de kantine in
- Ga ook niet buiten het lab op een stoel zitten vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Bij een comfortabel zittende labjas is de neiging groot om dat te vergeten, hoewel het natuurlijk belangrijk is dat de labjas goed past en fijn draagt.
Blauwe jassen, je ziet ze steeds vaker…
tk3 Welke labjas koop je?
Koop een labjas met lange mouwen om ook je armen te beschermen. Een goede labjas is snel op de gebruikelijke manier uit te trekken: zeker niet over je hoofd. Het voordeel van een labjas met drukknoopsluitingen is dat je ‘m snel uit kunt doen in geval van nood. Soms is er een drukknoopband aangebracht, waarbij je door één handeling alle knopen tegelijkertijd open kunt maken.
De mouwen van de labjas moeten goed sluitende manchetten hebben om te voorkomen dat vloeistoffen in de mouwen terechtkomen. Elastiek in de manchetten maakt het ook makkelijker om je handen vrij te houden.
Ook zijn er labjassen met een opstaande kraag, om je nek te beschermen. Enkele voorzakken en/of een binnenzak zijn praktisch om kleine spullen op te bergen. Sommige labjassen hebben een split aan de achterkant voor extra bewegingsvrijheid.
“Koop een labjas die ruim valt voor comfort en bewegingsvrijheid, maar niet zo ruim dat het een veiligheidsrisico vormt”
tk4 Trendy kleuren
Hoewel tot de 18e eeuw de labjas zwartgekleurd was, dragen de meeste laboranten tegenwoordig smetteloos wit. Vooral omdat eventuele verontreinigingen goed op wit te zien zijn.
Wil je liever een leuke kleur? Dat kan, er zijn genoeg trendy kleuren op de markt. Women Works levert roze, gele, oranje en groene labjassen. Er is ook een variant in pistache kleur. Koop je liever een labjas met een minder felle kleur, zoals een grijstint of donkerblauw, dan kan dat ook. Voor heren heeft InstruLabo een korenblauwe labjas.
Prinsessenlijn voor vrouwen
Speciaal voor vrouwen is er zelfs een webshop die ‘een getailleerd model met een prinsessenlijn’ levert, de Berkel Annet. Het is een witte labjas met drie zakken en lange mouwen.
Women Works heeft een witte, blauwe of groene labjas in getailleerd model. Deze labjassen benadrukken het vrouwelijk silhouet, dat geeft een andere indruk dan de standaard, ruime en rechtvallende labjassen. Let wel op belangrijke kenmerken zoals lange mouwen, en een nog enigszins ruimvallend model, om veilig te kunnen werken.
Een labjas hoeft zeker niet per se wit te zijn
tk5 Let op keurmerken
Om zeker te weten dat je een verantwoorde aankoop doet, kun je letten op keurmerken die vermeld staan bij de labjas in de (web)winkel. Er zijn gezondheids- en milieukeurmerken voor labjassen.
Een keurmerk voor de gezondheid is OEKO-TEX. OEKO-TEX garandeert dat het product in het hele productieproces gecontroleerd is op gezondheidsaspecten en dat het geen schadelijke stoffen bevat.
Op het gebied van arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie kun je letten op een keurmerk als de Fair Wear Foundation. Aangesloten bedrijven bij FWF moeten zich houden aan bepaalde arbeidsnormen, opgesteld door de stichting. Bijvoorbeeld het kledingmerk BP is lid van FWF, dat kleding levert voor de horeca, industrie en zorg.
“Deze labjassen benadrukken het vrouwelijk silhouet, dat geeft een andere indruk dan de standaard, ruime en rechtvallende labjassen”
Dit zijn de Do’s
1. Was je labjas regelmatig
Afhankelijk van hoe vaak je de labjas draagt en blootstelt aan verontreinigingen, moet deze regelmatig worden gewassen om vuil en resten te verwijderen. Behandel ernstige vlekken eerst met een vlekverwijderaar, voordat je de labjas gaat wassen. Lees altijd de wasinstructies op het label van de labjas en volg deze nauwkeurig op.
2. Droog op de juiste manier
Droog de labjas volgens de instructies. Sommige labjassen kunnen in de droger, terwijl andere in de lucht moeten drogen. Vermijd overmatige hitte om schade aan de stof te voorkomen. Het goed drogen van de jas voorkomt schimmelvorming.
3. Bewaar de labjas op een droge plaats
Na het wassen en als je hem niet direct nodig hebt, bewaar je de labjas op een droge plaats uit direct zonlicht. Dat behoudt de integriteit van de stof en voorkomt schimmelvorming.
Roze laboratoriumjas
Dit zijn de Don’ts
1. Labjas van polyester bij brandgevaarlijke stoffen
Als je met brandgevaarlijke stoffen werkt, koop dan geen standaard labjas. Er zijn speciale labjassen met een coating van vlamvertragers beschikbaar. Deze zijn meestal van 35% polyester en 65% katoen gemaakt, of volledig van katoen.
2. Strijk niet te heet
Mocht de labjas sterk gekreukeld zijn na het wassen, dan kun je hem vaak wel strijken. Kijk ook daarvoor op het label. De meeste labjassen kun je strijken tot een temperatuur van 150 graden, ofwel tot slechts twee puntjes op het strijkijzer. Bleek de labjas niet.
3. Te lage temperatuur wassen
Om alle chemicaliën en eventuele micro-organismen goed te kunnen verwijderen, moet de labjas op hoge temperatuur gewassen worden. De meeste labjassen kunnen op minimaal 85 graden Celsius gewassen worden.