Brandgevaar? Dit blijkt uit uw risicobeoordeling voor brandveiligheid! - Labinsights

Brandgevaar? Dit blijkt uit uw risicobeoordeling voor brandveiligheid!

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
56 bekeken Laatste wijziging: 17 oktober 2024
Brandwerende opslag
Brandwerende opslag | Foto: DENIOS

Bedrijven die met brandbare of oxiderende gevaarlijke stoffen werken, moeten een risicobeoordeling uitvoeren voor potentieel brandgevaar. Daarbij gebruikt u de PGS 15, die specifieke brandbeveiligingsmaatregelen voorschrijft op basis van de risicobeoordeling. In dit artikel leggen we in vier stappen uit hoe u een risicobeoordeling voor brandbeveiliging opstelt en de juiste beschermingsmaatregelen neemt.

Stap 1: Informatie verzamelen

Een bevoegd persoon voert de brandrisicobeoordeling uit. Hierbij houdt u rekening met alle factoren die van invloed zijn op het ontstaan, de verspreiding en de gevolgen van een brand. Denk aan risico’s voor werknemers door rook, giftige bijproducten, hitte en storingen in machines. Om een goede beoordeling te maken, stelt u vragen over de aanwezige gevaarlijke stoffen, operationele en lokale omstandigheden, en mogelijke ontstekingsbronnen.

Stap 2: De mate van brandgevaar bepalen

Wanneer er een verhoogd risico op brandgevaar is, moeten er speciale brandbeveiligingsmaatregelen worden getroffen. De PGS 15 onderscheidt hierbij een normaal, verhoogd en groot brandgevaar. Bij de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen op de werkvloer is er altijd sprake van verhoogd brandgevaar.

Stap 3: Beschermingsmaatregelen afleiden

Bij een normaal brandrisico volstaan de algemene basisverplichtingen. Is er sprake van een verhoogd of groot brandrisico, dan zijn aanvullende maatregelen vereist. Volgens de PGS 15 moet u eerst onderzoeken of het gebruik van brandbare of oxiderende stoffen kan worden vermeden of verminderd. Als vervanging niet mogelijk is, neemt u andere geschikte beschermingsmaatregelen, waarbij de veiligheid van werknemers altijd vooropstaat.

Stap 4: De effectiviteit van de beschermende maatregelen controleren

De genomen maatregelen worden vervolgens gecontroleerd als onderdeel van de risicobeoordeling. Aangezien dit moeilijk te doen is vóórdat er brand uitbreekt, maakt u een theoretische inschatting. U controleert of de maatregelen afzonderlijk of in combinatie het gewenste effect hebben en analyseert mogelijke negatieve interacties. Zodra er proceswijzigingen of relevante veranderingen optreden, past u de risicobeoordeling en de brandbeveiligingsmaatregelen aan.

Technische maatregelen ondergaan regelmatig functionele tests, die volgens de PGS 15 om de drie jaar plaatsvinden, of eerder indien nodig. De resultaten van de risicobeoordeling en tests worden altijd gedocumenteerd.

Meer weten over het doen van een risicobeoordeling? icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Brandgevaar? Dit blijkt uit uw risicobeoordeling voor brandveiligheid!

DENIOS BV

DENIOS is met 25 vestigingen in Europa, VS en China wereldwijd de marktleider in opslag- en handling van gevaarlijke stoffen en arbeidsveiligheid Lees meer