Autoclaven in het laboratorium: onmisbaar

icon.highlightedarticle.dark Sterilisatieapparatuur
88 bekeken 15 september 2023
De Tuttnauer T-Lab Eco
De Tuttnauer T-Lab Eco | Foto: Salm en Kipp

In het lab zijn autoclaven onmisbaar bij verschillende facetten van onderzoek en sterilisatie. De complexe machines zijn belangrijk bij het effectief doden van micro-organismen, waaronder bacteriën, virussen en sporen. Waarom heb je een autoclaaf nodig in je lab en waar let je op bij aanschaf van een nieuwe?

Marjan Hammink

tk1

“Kijk, de opzet van je biologische experimenten kan fantastisch zijn, maar als je input niet steriel is, dan heb je een probleem,” zo stelt Sabine Meijer, accountmanager bij Salm en Kipp. “Het betekent dat sterilisatie met een autoclaaf een belangrijk proces is.”

Zo voer je chemisch afval veilig af met een autoclaaf

Binnen een laboratorium wordt een autoclaaf gebruikt voor sterilisatie van een breed scala aan items voordat ze worden gebruikt. “Denk daarbij niet alleen aan ‘standaard’ materialen zoals laboratoriumgereedschap en -apparatuur, petrischalen, flessen, glaswerk en medium. Maar ook aan afval om het achteraf veilig af te kunnen voeren,” vertelt Meijer.

“Het beste is om een autoclaaf met snelle koeling aan te schaffen”
Sabine Meijer, accountmanager bij Salm en Kipp
tk2

Autoclaaf met snelle koeling

Autoclaven worden vooral ingezet in laboratoria waar steriele omgevingen essentieel zijn, zoals in medische en onderzoeksfaciliteiten. Door het koken van water onder druk wordt er stoom van 121 °C of zelfs 137 °C gecreëerd.

Sneller koelingsproces

Na een kwartier worden bacteriën gedood en virussen/sporen worden inactief in deze omstandigheden. Meijer vult aan: “Het koelproces duurt, zeker bij vloeistoffen, erg lang. Vloeistof van boven de 100 °C kun je niet hanteren, maar wachten totdat alles zover is afgekoeld, is een lesje in geduld. Het beste is om dan een autoclaaf met snelle koeling aan te schaffen. Door koelwater in een mantel om het drukvat te laten lopen, versnel je het koelingsproces aanzienlijk. Hierbij moet bij vloeistoffen onder druk gekoeld worden om zo overkoken te vermijden.”

De Tuttnauer T-Lab Eco
De Tuttnauer T-Lab Eco | foto:Salm en Kipp

Potentieel gevaarlijke stoffen

De stoom dringt door alle te steriliseren materialen en doodt daarmee de aanwezige bacteriën, virussen en sporen. Daarnaast worden diezelfde autoclaven ook gebruikt voor het steriliseren van afvalmateriaal om verspreiding van potentieel gevaarlijke stoffen te voorkomen.

“Ja, en dat vraagt van labmedewerkers wel een zekere mate van discipline,” weet ze uit ervaring. “In sommige labs staan mede daarom meerdere autoclaven”.

Problemen tijdens het sterilisatieproces

In de afvalzakken kunnen met name luchtbellen voor problemen zorgen tijdens het sterilisatieproces. “Vandaar dat vacumeren voorafgaand aan het proces de lucht goed kan verwijderen. Na sterilisatie van droge materialen wordt ook vaak achteraf nog een vacuümstap uitgevoerd ter verwijdering van vochtresten.”

“De Tuttnauer T-Lab Eco is tot maximaal 30 cycli programmeerbaar”
Sabine Meijer

Grote range aan autoclaven

De grootte en capaciteit van een autoclaaf varieert. Dit is vrij exact af te stemmen op het gebruik en de behoefte van het laboratorium. De kleine benchtop-autoclaven zijn geschikt voor het steriliseren van kleine hoeveelheden materiaal.

Nauwkeurig sterilisatieproces

Grotere autoclaven, met een inhoud tussen de 60 en 160 liter, worden gebruikt voor het steriliseren van grotere apparatuur en materialen. “Deze grotere machines zijn uitgerust met geavanceerde regel- en controlesystemen om nauwkeurige sterilisatieprocessen te waarborgen. De Tuttnauer T-Lab Eco is bijvoorbeeld tot maximaal 30 cycli programmeerbaar.” Tuttnauer heeft een grote range aan autoclaven toepasbaar in verschillende laboratorium applicaties. De T-lab eco is hiervan de recentste toevoeging aan de laboratoriumlijn.

“Onze nieuwere autoclaven hebben volledig gecontroleerde processen voor optimale sterilisatie”
Sabine Meijer
Veiligheidsfunctie voorkomt te vroeg openen van de deur
Veiligheidsfunctie voorkomt te vroeg openen van de deur | foto:Salm en Kipp
tk3

Zo simpel neem je je autoclaaf in gebruik

Hoe gemakkelijk het werken met autoclaven is, is afhankelijk van de machine en de complexiteit van het proces.

“Autoclaven staan over het algemeen wel een tijd probleemloos te draaien en vervang je niet zo snel. Echter, onze nieuwere autoclaven hebben volledig gecontroleerde processen voor optimale sterilisatie. Ze geven aan of het verloop van het proces correct plaatsvindt en met het oog op de veiligheid stoppen ze automatisch bij problemen. Achteraf is dat allemaal te bekijken. Leren omgaan met verschillende programma’s en geavanceerde sensoren vergt enige tijd, maar dankzij de goede begeleiding van de technici van Salm en Kipp zal dat over het algemeen soepel verlopen.” besluit Meijer.

Het besturingssysteem wordt bediend via een groot kleurentouchscreen, zodat de gebruiker gemakkelijk met de autoclaaf kan omgaan, door de menu’s kan bladeren en programma’s kan selecteren
Het besturingssysteem wordt bediend via een groot kleurentouchscreen, zodat de gebruiker gemakkelijk met de autoclaaf kan omgaan, door de menu’s kan bladeren en programma’s kan selecteren | foto:Salm en Kipp

__________

Dit zijn de Specs

Tuttnauers T-Lab Eco

  • Touchscreen met hoge resolutie
  • Ingebouwde koelventilator
  • Twee PT100-sensoren
  • Ingebouwd geheugen tot 1000 cycli
  • Mogelijkheid om tot 30 cycli tegelijk te programmeren
  • Siliconen deurafdichting
  • Corrosiebestendig intern oppervlak
  • Chloorvrije glaswolisolatie beschermt de deur en elektronica tegen oververhitting
  • Veiligheidsfunctie voorkomt te vroeg openen van de deur

Accessoires:

  • Rvs draadmand
  • Rvs emmer
  • Optioneel: lekbak

__________

Meer over autoclaven

...maar hoe pak je het aan met je labels? icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark