Analytische Chemie 2.0: tips & tricks (VIII)

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Analytische Chemie 2.0: tips & tricks (VIII)

Rob van Turnhout, salesmanager bij Skalar Analytical, deelde met hoofdredacteur Vincent Hentzepeter een jaar lang de tips & tricks voor slimmere, efficiëntere en betere milieuanalyses. Als afsluiter een ‘best of’-compilatie ‘Analytische Chemie 2.0’.

Robs tip nummer 1.

“Analytische Chemie 2.0” begint met de juiste ingrediëntenmix: ‘De juiste kennis, de juiste instrumentatie, de juiste robotiseringstools, de juiste software, de juiste digitale omgeving, en de juiste visie op kwaliteit.’ Wie ‘best in class’ wil zijn, moet al deze parameters op de rit hebben.”

Robs tip nummer 2.

Maak het leven van de analist gemakkelijker met innovatieve instrumentatie, zeker gezien de schaarste aan hoogopgeleid personeel. “Neem onze BluVision, een volautomatische, colorimetrische discrete analyzer voor milieuonderzoek, die grote monsteraantallen kan verwerken voor nutriëntenanalyses. Hart van het systeem is de meetcarrousel met 64 wegwerp-kuvetblokken met elk 10 compartimenten, die een behoorlijke analysecapaciteit biedt met een minimum aan handling. Afhankelijk van de parameter die je wilt bepalen, is er een doorstroomsnelheid van 100 tot 150 monsters per uur. Hij biedt een walk away time van 640 metingen. De 15 mm langere meetcuvet maakt lager meten mogelijk. Kortom, preciezer meten met minder inzet van mensen. Voor een totaal parameter of andere complexe nutriëntenanalyse kom je uit bij onze continuous flow analyzer, de SAN++, waarmee je wat meer mogelijkheden hebt.”

Robs tip nummer 3.

Houd maatwerk betaalbaar met co-innovatie. “Meestal wordt gedacht dat dit per definitie dure oplossingen zijn, maar het scheelt als wij samen met de gebruiker investeren in een ontwikkelingstraject. Vaak leidt dat tot applicaties die ook in andere laboratoria in een bepaalde sector of zelfs daarbuiten inzetbaar zijn. Wij investeren mee, dat is de kracht van co-innovatie.”

Robs tip nummer 4.

Bekijk robotisering vanuit een breder perspectief, dus niet alleen vanuit kostenoogpunt. “Ja, zo’n robot gaat na vijven gewoon door. Dit betekent ook dat je zonder extra mensen – en iedereen weet dat die schaars zijn – je capaciteit kunt halen en zelfs sterk kunt uitbreiden. Maar wat vaak vergeten wordt en minstens zo belangrijk is, is dat je met robotisering de menselijke fout elimineert, je reproduceerbaarheid verhoogt, dus je kwaliteit verbetert, en je mensen in kunt zetten voor taken waar ze beter tot hun recht komen: de niet-routinematige taken die het labwerk interessanter maken!”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark