Rob van Turnhout, salesmanager bij Skalar Analytical, geeft hoofdredacteur Vincent Hentzepeter uitleg over de nieuwste instrumentatie die ook op WoTS te zien zal zijn, van 27 – 30 september op stand 7 E16 in de hal Laboratorium Technologie.
Van Turnhout staat specifiek stil bij Skalars BluVision, een volautomatische, colometrische Discreet analyser voor milieu-onderzoek die grote monsteraantallen kan verwerken. Het toestel voldoet aan de ISO 15923-norm. “Het is feitelijk een groot pipetteerstation dat kleine hoeveelheden monster en kleurreagens en oplossingen in meetcuvetjes pipetteert. Hij meet de samples spectrofotometrisch, dus bepaalt aan de hand van een specifieke golflengte om welke verbinding het gaat en in welke concentratie. Je meet op dit toestel de vrij beschikbare nutriënten.”
“Hart van het systeem is de meetcarrousel met cuvetten die langs de spectrofotometer draait. Met 64 meetcuvetten met elk 10 compartimenten is er een behoorlijke analysecapaciteit. Daar pipetteert hij de monsters en het reagens in, hij meet aan de onderkant door het meetvenster en werpt de cuvet automatisch in de afvalcontainer als hij gemeten is. Je kunt in de afvalcontainer een scheiding specificeren van zuren en basen en apart verwerken. Is de positie leeg, dan kun je met de feeder automatisch nieuwe lege cuvetten toevoegen, ook als de analyser draait.”
De door Skalar gebruikte cuvet is zo ontworpen dat hier ‘lager’ mee gemeten kan worden dan normaliter. “De weglengte van de meetcuvet is 15 mm lang, langer dan bij de conculega’s. Dat verlaagt de ondergrens van de metingen.”
Kortom, de BluVision Discreet analyser is een robuust werkpaard waar water- en milieulabs grote monsteraantallen mee kunnen wegzetten met een minimum aan personeel. “Je hebt het dan ook over een pipetteerrobot met 100 monsterposities, 32 reagensposities en een totale capaciteit van 640 meetcuvetten, zodat je een walk away time hebt van 640 metingen. Afhankelijk van de parameter die je wilt bepalen, is er een doorstroomsnelheid van 100 tot 150 monsters per uur. En daar komt amper een hand aan te pas. Voor een totaal parameter of andere complexe nutriëntenanalyse kom je uit bij onze continuous flow analyzer, SAN++, waar je nog meer mogelijkheden hebt.”