5x waarom de 4-O-systematiek een probleemoplosser is in het lab - Labinsights

5x waarom de 4-O-systematiek een probleemoplosser is in het lab

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
79 bekeken 24 februari 2023
Article image of: 5x waarom de 4-O-systematiek een probleemoplosser is in het lab

In jouw gereedschapskist zitten allerhande instrumenten om knelpunten op te lossen in het laboratorium. Een must-have is de 4-O-systematiek, gebaseerd op de pijlers ‘Oorzaak’, ‘Omvang’, ‘Oplossing’ en ‘Operationaliteit’. Geen simpele hamer of kruiskop, maar een tool om problemen voorgoed te lijf te gaan.

Auteur: Sascha van de Ven

1. Je voorkomt problemen in de toekomst

Steeds een brandje blussen als er een ontstaat kán, maar is vermoeiend. En een brand kan veel schade aanrichten. Dus waarom geen rookmelder ophangen? Dan kun jij ingrijpen voordat een vonkje een grote brand wordt. En je voorkomt brand in de toekomst. De 4-O-systematiek is jouw rookmelder in het laboratorium. Jouw tool om problemen te voorkomen. Je gaat op zoek naar de grondoorzaak van een probleem, analyseert het, vindt een oplossing en zorgt dat het nooit meer voorkomt.

2. Je vindt met de 4-O-systematiek ook andere problemen

Terwijl je jouw rookmelders ophangt, kom je een hoop andere ruimtes tegen die er ook wel eentje kunnen gebruiken. Omdat je zo grondig en diepgravend op zoek gaat naar de oorzaak van een probleem kom je vanzelf andere processen tegen waar een probleem of fout op de loer ligt. Die kun je dan ook meteen aanpakken. Twee, drie, misschien zelfs wel vier vliegen in één klap.

3. Uiteindelijk bespaar je tijd en geld

Ja, het kost natuurlijk een hoop tijd en moeite om écht voor een probleem te gaan zitten. Maar dat is een investering in de toekomst. Alle tijd die je nu steekt in het oplossen van de grondoorzaak van een probleem, bespaar je in de toekomst op het steeds weer opnieuw oplossen van dat probleem. Pure winst dus.

4. Je leert jezelf en je collega’s beter kennen

Om het probleem echt op te lossen stel je met je collega’s een verbeterteam samen. Daarvoor verzamel je verschillende typen mensen, bijvoorbeeld een practicus en een denker. Zo leer je meer over welke rol jij vervult in je team, en ook welke rollen je collega’s vervullen. Een stukje extra zelfkennis, altijd mooi meegenomen.

5. Je krijgt een breder perspectief

Je kunt één brandje blussen en de rest van de zaak in de hens laten staan. Liever kijk je verder dan dit ene brandje en kom je tot de grondoorzaak zodat de hele organisatie baat heeft bij de oplossing. Daarvoor heb je een breed perspectief en een open vizier nodig. De 7 M’s helpen je daarbij: mens, materiaal, machine, methode, monster, managementsysteem en milieu. Een aantal van deze M’en liggen altijd ten grondslag aan de oorzaak. Verbreed je blik en los echt doelgericht problemen op met de 4-O-systematiek.

Leer zelf de 4-O-systematiek toepassen

…en pak je probleem bij de bron aan met deze cursussen:

Corrigeren met de 4-O-aanpak

Corrigeren met de 4-O-aanpak voor medische laboratoria

Corrigeren met de 4-O-aanpak voor inspectie-instellingen

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark