Sascha van de Ven, QAducation
De 4-O-systematiek werkt niet alleen in het laboratorium. Ook thuis kun je de methode gebruiken om ieder probleem bij de kern aan te pakken. Stel: je hebt een hond. Hartstikke leuk, tot ‘ie opeens te pas en te onpas op straat staat, terwijl alle deuren toch echt dicht waren.
Sascha van de Ven, QAducation
Omschrijf zo duidelijk mogelijk wat het probleem is. Hoe vollediger en feitelijker je bent, hoe beter. Dus: je hebt een hond. Die komt op de een of andere manier buiten. En dat terwijl jij toch echt alle deuren hebt gesloten.
Staar je niet blind op het probleem dat er is, maar ga echt op zoek naar de onderliggende oorzaak. Een tool om je daarbij te helpen, zijn de 7 M’en: mens, materiaal, machine, methode, monster, managementsysteem en milieu. Streep dingen weg, sluit zaken uit. Vaak blijven er twee of drie over die aan de oorzaak ten grondslag liggen. Denk stappen terug. Wat blijkt? De hond kan zelf deuren openmaken door met z’n poot op de deurklink te springen.
Hoe groot is het probleem? Hoe vaak komt het voor? Omschrijf dat zo duidelijk mogelijk. Dus in ons voorbeeld: kijk of er meerdere deuren zijn die de geniale viervoeter zelf kan openen.
Het belangrijkste: de oplossing. Die moet niet alleen deze keer werken, maar ook zorgen dat het probleem in de toekomst niet meer voorkomt. Neem de basisoorzaak van het probleem weg. In het geval van onze kwispelende Einstein: voortaan overal de deurklink omhoogzetten.
Je wilt natuurlijk wel dat het probleem nu voor eens en voor altijd verleden tijd is. Kijk dus goed of je oplossing echt effectief is. Zo niet, begin weer bij de oorzaak…
Deze methode kun je thuis in allerei situaties toepassen. Lekt je gootsteen? Slaan de stoppen steeds door? Met 4-O pak je de problemen bij de grondoorzaak aan en zorg je dat ze voor eens en voor altijd voltooid verleden tijd zijn.
Leer de 4-O-methode toepassen op de werkvloer.
Meld je aan: