Validatie van microbiologische veiligheidskasten

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
53 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Validatie van microbiologische veiligheidskasten

Overweegt u de aankoop van een microbiologische veiligheidskast? Of u heeft een microbiologische veiligheidskast gekocht? Vanaf dat moment kunnen u en uw medewerkers veilig werken.

Afhankelijk van de klasse van uw veiligheidskast, biedt het u de volgende veiligheid:
-Bescherming voor de persoon die aan de kast werkt
-Bescherming aan het product waar u mee werkt
-Bescherming aan de omgeving waarin u werkt

Het is van belang dat deze vormen van beschermen regelmatig gecontroleerd worden. Deze controle noemen we een validatie en is vastgelegd in de norm NEN-EN 12469 (2000). Deze norm omschrijft de prestatie eisen van een microbiologische veiligheidskast en de testen die tijdens een validatie uitgevoerd dienen te worden.

Er zijn 3 momenten vastgesteld waarop een validatie plaats dient te vinden. Vóór het eerste gebruik, wanneer de locatie van de veiligheidskast wijzigt en als onderdeel van het jaarlijks onderhoud.

Uw nieuwe aankoop dient dus vóórdat u er mee gaat werken getest te worden om er zeker van te zijn dat deze voldoet en uw medewerkers veilig kunnen werken.

Een standaard validatie bestaat uit:
-Filter integriteitstest
-Luchtsnelheid metingen
-Visualiseren stromingsprofielen

LabMakelaar Benelux B.V. werkt hiervoor samen met ValidR, een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in validatie van microbiologische veiligheidskasten.

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken? Neemt u dan contact met ons op.

Geschreven door

Logo van:Validatie van microbiologische veiligheidskasten

LabMakelaar Benelux B.V.

LabMakelaar Benelux streeft naar een wereld met een sterke circulaire economie, waarin bedrijven makkelijk toegang krijgen tot een totaaloplossing voor inrichting en apparatuur van hun laboratoria met kwalitatief goed en hergebruikt materiaal. Lees meer