Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur | Foto: Finn Hentzepeter
Als het gaat om veiligheidsbewustzijn, durf ik wel te stellen dat er bijna geen sector is waar veiligheid op het werk zo belangrijk is als in de laboratoriumbranche.
Dit begint al bij de opleiding waar veilig werken een van de belangrijkere aandachtspunten is. In de laboratoria zelf staat veiligheid – waar ik ook maar kom – hoog op de agenda. Dit kan heel ver gaan.
Zo was ik laatst bij Kiwa in Apeldoorn, waar je als bezoeker een compleet boekwerk meekrijgt waar je allemaal op moet letten om je eigen veiligheid te garanderen. Dat doet een beetje denken aan wat je bij een vlucht krijgt over hoe te handelen bij calamiteiten. Veel mensen nemen dat voor kennisgeving aan en blijven lekker op hun mobiel, maar als er wat gebeurt, kun je niet zeggen dat je niet op de hoogte was gesteld van de risico’s.
Veiligheidsroute WoTS
De laatste jaren zie je de aandacht voor veiligheid in het lab zelfs toenemen. Zie ook de belangstelling voor events als Lab Safety of de Veiligheidsroute tijdens WoTS. Dit heeft voor een deel te maken met aangescherpte wetgeving.
Zo worden richtlijnen voor het werken van gevaarlijke stoffen alleen maar strenger en wordt de lijst met risicovolle stoffen langer. Ook wordt er gewoon meer bekend over blootstellingsrisico’s.
Waar je vroeger je materialen in een open ruimte met een heftig oplosmiddel ging ontvetten, is daar nu een speciale voorziening voor, compleet met luchtafvoer en opvang van de gevaarlijke stoffen. Voortschrijdend inzicht … Als lab moet je hierin mee en je werkplekken erop inrichten.
Het valt me vaak op dat de publieke sector hier het voortouw neemt. Daar zie je dan bijvoorbeeld als eerste dat ze alle chemicaliënkasten vervangen door de nieuwste generatie. Of fors investeren in geluidsreductie en adequate opvangmethoden voor afgedankte reagentia.
Onveilige werksituaties
Het is niet alleen de regelgeving die het veiligheidsbewustzijn triggert. Wat zeker meespeelt, is dat mensen steeds mondiger worden. Labmedewerkers pikken het steeds minder als er sprake is van ongezonde toestanden. Dit is trouwens een trend die je in de hele maatschappij terugziet.
Werkgevers zijn zich dit bewust en willen zich indekken tegen claims. Met name Amerikaanse ondernemingen zijn als de dood dat ze een proces aan hun broek krijgen als medewerkers hen in de toekomst aanklagen voor onveilige werksituaties.
Er worden vervolgens kosten noch moeite gespaard om werkplekken zo in te richten dat ze niet zo een-twee-drie aansprakelijk gesteld kunnen worden, mochten (voormalige) medewerkers zich alsnog melden met klachten. Uitsluiten kun je het nooit, maar door aan te tonen dat je al het mogelijk hebt gedaan dit te voorkomen, sta je als werkgever een stuk sterker.
En dan kun je een lab nog zo veilig maken, het staat of valt met discipline. Onveilig werken door het niet naleven van protocollen ligt altijd op loer. Mensen zelf verantwoordelijk maken op dit punt is daarom zó belangrijk. We dragen hier graag ons steentje bij: met tips om veiliger te werken, do’s en don’ts, en natuurlijk het delen.