Veilig werken met desinfectantia ook in coronatijd

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
132 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Veilig werken met desinfectantia ook in coronatijd

In de voorbereiding op de anderhalvemeter-samenleving merk ik dat iedereen erg in de weer is met desinfectie. Desinfectantia worden veel meer gebruikt dan normaal. Des te belangrijker om ook de gezondheidsaspecten in de gaten te houden. Hierbij wat tips.

Altijd van toepassing:
– gebruik het desinfectans volgens de aanwijzingen van de leverancier: meestal met handschoenen, bril en voldoende ventilatie
– gebruik de voorgeschreven dosering, als je voor de zekerheid een hogere concentratie of hoeveelheid gebruikt is de blootstelling hoger dan nodig

Ethanol versus Isopropanol
Ethanol staat op de CMR-lijst van SZW geregistreerd als kankerverwekkend en reproductieschadelijk, heeft een lagere grenswaarde dan isopropanol en heeft een lagere grenswaarde voor blootstelling aan de huid (zie database SER.nl). Als we kijken naar de effectiviteit voor corona, dan is 75% isopropanol effectief versus 80% ethanol. Ook vanuit het oogpunt van effectiviteit is in dit geval isopropanol gunstiger. Inwerktijd is voor beiden 30 s. Isopropanol verdampt veel minder snel dan ethanol: dit betekent dat de grenswaarde minder snel wordt bereikt en dat de inwerktijd makkelijker wordt gehaald. Zie de foto`s hiernaast voor wat alternatieven voor ethanol.
Voor beiden geldt dat het beter is het desinfectans aan te brengen met een doekje in plaats van te sprayen. Met sprayen verdampt het grootste deel al in de lucht. Als het middel niet op het oppervlak belandt is het niet effectief. Het zorgt wel voor een veel hogere blootstelling.

Gebruik van handalcohol
Alcohol verwijderd de beschermende vetlaag van de huid. Daardoor drogen de handen uit en raken gemakkelijker beschadigd. Kies voor een terugvettende handalcohol. Glycerol is een terugvettend middel dat gewoon bij de drogist te koop is, die kan je eventueel zelf nog toevoegen (145 ml op 1 l).
Vet de handen regelmatig in met een neutrale vette zalf zonder geurstoffen. Als je toch klachten krijgt, bespreek dit dan met de bedrijfsarts.

Reiniging van grotere oppervlakten
Voor het reinigen van grotere oppervlakken zoals vloeren wordt in verband met corona onder andere gebruik van middelen met actief chloor aanbevolen. In normale situaties (niet gezondheidszorg/geen covid-patiënten) zijn gewone schoonmaakmiddelen effectief genoeg.
In die situaties dat toch voor chloor wordt gekozen, kies dan voor een middel op basis van natriumdichloorisocyanuraatdihydraat en niet voor natriumhypochloriet. Beide stoffen worden omgezet in actief chloor maar bij de eerste verloopt de omzetting geleidelijker en komen minder chloordampen vrij.
Het College voor toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) geeft richtlijnen voor het gebruik: maak een oplossing van 1000 ppm actief chloor, dit is effectief voor Corona en vanuit het oogpunt van veiligheid goedgekeurd door het CTGB. Werk dus niet met hogere concentraties. Gebruik koud water, warm water zorgt ervoor dat te veel chloordampen vrij komen. Gebruik van tabletten vergemakkelijkt een juiste dosering.

Iris Adviesicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Veilig werken met desinfectantia ook in coronatijd

I. van 't Leven Iris Advies

Specialist in arbeidsomstandigheden in laboratoria Bewust omgaan met gevaarlijke stoffen en biologische agentia Minder fysieke belasting op de werkplek On the road to zero: minder kankerverwekkende stoffen op de werkplek... Lees meer