Traditioneel of innovatie? Zuurkast of CT-lijn?

icon.highlightedarticle.dark R&D
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Traditioneel of innovatie? Zuurkast of CT-lijn?

De zuurkast; misschien wel het meest gebruikte arbeidsmiddel in een gemiddeld laboratorium. Echter, de hoge energiekosten en het gebrek aan mobiliteit is, in de huidige tijdsgeest, steeds een vaker gehoord probleem.

De zuurkast is, vanwege de aansluiting op een ventilatiekanaal, geen mobiel product. In de praktijk horen we steeds vaker dat gebruikers op zoek zijn naar een mobiele werkplek waar zij veilig hun werkzaamheden kunnen verrichten.

Daarnaast zien we geregeld dat de energiekosten van het 24/7 ventileren van de zuurkast flink kunnen oplopen. Het centrale afzuigsysteem gaat nooit uit en zodoende gaat er veel energie verloren wanneer er niet gewerkt wordt in de zuurkast.

Dupa`s alternatief:
– CT lijn
– CT Pro lijn

Het systeem heeft een eigen, ingebouwde ventilator met een laag verbruik. Daarnaast filtreren de ultradiepe filters de gevaarlijke stoffen en blazen deze terug in de ruimte. Bijkomende voordelen hiervan zijn dat de luchthuishouding gelijk blijft en daarmee de energiekosten niet stijgen. En doordat de CT-lijn zijn eigen ventilator heeft, wordt het systeem uitgeschakeld wanneer u klaar bent met de werkzaamheden, ook dit scheelt weer in de energiekosten.

De kast is in verschillende standaardmaten te verkrijgen maar kunnen op aanvraag in alle afmetingen geproduceerd worden. De kast is makkelijk te verplaatsen en heeft een plug-and-play systeem waardoor deze in praktisch iedere ruimte te plaatsen is. Er is alleen een standaard stopcontact nodig. De dure installatiekosten en de aanschaf van een externe ventilator verdwijnt. doordat er 10 verschillende koolstoffilters te verkrijgen zijn, is de kast vrijwel voor alle werkzaamheden geschikt, met daarnaast ook de mogelijkheid tot de combinatie Koolstof én HEPA.

Wanneer u gaat werken met gevaarlijke stoffen in deze mobiele, recirculerende zuurkast, zet u het kast aan door middel van het Touch Screen Control System. De kast start binnen enkele tellen op en de airflow is af te lezen op het display. Deze airflow is zelf te monitoren middels ditzelfde Touch Screen display.

Wanneer de werkzaamheden klaar zijn zet u de kast weer uit en zet u de gevaarlijke stoffen weer terug in de, daarvoor bestemde, brandveiligheidskasten.

Indien u de kast alléén gebruikt wanneer u daadwerkelijk gaat werken realiseert u extreem lage energiekosten. Wanneer u kiest voor een recirculatiekast, bespaart u op lange termijn een aanzienlijk bedrag.

In onze berekening is het volgende meegenomen over een periode van 5 jaar:

Eenmalig:
– aanschafprijs
– installatie van de kast + aansluiten ventilatiekanaal

Jaarlijks terugkomende kosten:
– energiekosten (per jaar)
– onderhoudskosten per jaar (filtercontrole en vervanging 1x per 2 jaar)

De recirculatiekast CT óf CT Pro van Dupa heeft de volgende eigenschappen:
– visionaire Touch Screen Control System
– maximaal 28 kg koolstoffilters
– filters zijn gecompartimenteerd
– keuze uit 10 typen koolstoffilters, afhankelijk van uw gebruik
– keuze uit HEPA filter
– energiezuinig
– laag geluidsniveau
– 5 jaar garantie op losse onderdelen (exclusief filters)
– mogelijkheid tot 3 filters (Voor-, Hoofd- en Uitblaasfilter)
– voorzien van klapraam of schuifraam

Voor meer info:
Dupa Veiligheidstechniek | +31 76 204 30 15

Watch article videoicon.arrow--dark

Geschreven door

DUPA Veiligheidstechniek (DPVT B.V.)

Gecertificeerde product oplossingen voor de veilige opslag van gevaarlijke stoffen Lees meer