Titrator met autosampler maakt laboratorium Qlip compleet - Labinsights

Titrator met autosampler maakt laboratorium Qlip compleet

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
100 bekeken 12 november 2024
Remco Wassenaar, analytisch hoofdmedewerker afdeling Kaas Chemie
Remco Wassenaar, analytisch hoofdmedewerker afdeling Kaas Chemie | Foto: Marco Vellinga

Met de aanschaf van een tweetal moderne titratoren op de afdeling Kaas Chemie van Qlip in Zutphen is het hoogmoderne laboratorium weer up-to-date. Een autosampler maakt deze labapparatuur ideaal voor high-throughput gebruik. De analyses zijn bovendien minder ‘mensafhankelijk’, wat zorgt voor minder heranalyse en onderhoud.

tk1

Wie zuivel zegt, zegt Qlip. De afgelopen jaren heeft bij Qlip in Zutphen – het grootste zuivellaboratorium van Europa – een behoorlijke schaalvergroting plaatsgevonden. Alle laboratoria zijn geautomatiseerd, waaronder de afdeling Kaas Chemie. Met ‘hun’ nieuwe geautomatiseerde titrators kunnen ze voldoen aan de high-throughput-eisen en is er minder heranalyse en onderhoud nodig.

Verouderde titrators

Volgens Anthony Hazeleger (Teamleider afdeling Kaas Chemie) was de vernieuwing van de laboratoriumapparatuur op zijn afdeling een logische stap. “We wilden meegaan met de nieuwste technieken en vervanging van onze titratoren was hier een onderdeel van. Het softwarepakket van de vorige leverancier was niet meer compatibel met de nieuwe versies van Windows en was daardoor niet meer toereikend.”

 Inscannen van een monster voor analyse met de volautomatische titrator van SI Analytics
Inscannen van een monster voor analyse met de volautomatische titrator van SI Analytics | foto: Marco Vellinga
“We wilden meegaan met de nieuwste technieken en vervanging van onze titratoren was hier een onderdeel van”
Anthony Hazeleger, teamleider afdeling Kaas Chemie bij Qlip

Koppeling met LIMS

Om betrouwbaar te blijven schafte het Kaas Chemie-lab in december 2023 twee gloednieuwe titrators met autosampler aan; de Titroline 7000. Remco Wassenaar (analytisch hoofdmedewerker afdeling Kaas Chemie) was verantwoordelijk voor het uitzoeken van de potentiële nieuwe apparatuur en de implementatie daarvan.

“Bij de keuze van de titrators hadden wij de harde eis dat het systeem volledig aan onze LIMS gekoppeld kon worden. Bij de ene leverancier zit dit in het basispakket, bij de andere is dit een upgrade.”

Titrators testen op demolab

In de zoektocht naar geautomatiseerde titrators kwam Wassenaar bij Salm en Kipp terecht. “Zij hebben ons doorverwezen naar de Duitse fabrikant – SI Analytics – waardoor we de selectie van de apparatuur zonder tussenschakels konden doen. Dat was heel prettig. In januari 2024 ben ik met een aantal collega’s naar de productielocatie en het demolab in Duitsland gegaan en hebben we de titrators met autosampler goed kunnen bekijken. Je bestelt laboratoriumapparatuur natuurlijk niet even online,” grapt hij.

Anthony Hazeleger, teamleider afdeling Kaas Chemie bij Qlip
Anthony Hazeleger, teamleider afdeling Kaas Chemie bij Qlip | foto: Marco Vellinga

Robuuste titratietechniek

Hazeleger vult hem aan: “Wij hebben robuuste apparatuur nodig. Qlip is gespecialiseerd in de analyse van samenstellingsparameters, zoals vet, zout, droge stof en pH in kaasproducten. Dagelijks ontvangen we grote aantallen kaasmonsters voor analyse. Op het kaaslaboratorium gebruiken wij de Titroline 7000 enkel en alleen voor het bepalen van het zoutgehalte. Maar dan praten we wel over circa 30.000 titraties per jaar per apparaat.”

tk2

Wassenaar: “Daarom moet onze labapparatuur gebruiksvriendelijk zijn, lang mee gaan, en weinig onderhoud nodig hebben. Met de Titroline 7000 is de titratietechniek hetzelfde, maar de efficiëntie is omhoog gegaan en dit resulteert in een betere doorlooptijd. De software sluit nu bovendien goed aan bij onze wensen en werkwijze.”

Software naar wens

In het voortraject liep het lab wel tegen enkele beperkingen in de software aan. Dit was snel verholpen. “SI Analytics heeft dit binnen twee weken naar onze wens aangepast. Dat is gewoon heel fijn werken. Daarnaast hebben wij een onderhoudscontract afgesloten waarbij we tegen geringe kosten vervangende apparatuur toegestuurd krijgen, als er onverhoopt toch een storing optreedt die niet per direct opgelost kan worden. Hiermee is onze continuïteit geborgd en zijn de analyses snel weer operationeel. Als routinelab met zoveel analyses per dag is dat echt een voorwaarde.”

“We praten over circa 30.000 titraties per jaar per apparaat”
Anthony Hazeleger, teamleider afdeling Kaas Chemie bij Qlip

Gebruiksgemak door geautomatiseerde titratie

“Voor ons ligt het grote verschil niet zozeer in de techniek, maar wel in het automatiseren ervan,” zegt Hazeleger. “Het is een voordeel dat het systeem minder gevoelig is voor de invloed van de gebruiker; er zijn nu minder menselijke handelingen nodig per analyse. Dit resulteert in meer werkgemak en minder heranalyse, storingen en onderhoud.”

“Neem de elektrode; deze heeft verder geen aparte of bijzondere opties, maar voor ons was dit een ander type dan wij gewend waren. Dit type elektrode heeft geen draairing of membraan meer. Hierdoor is er geen menselijke afstelling van de elektrode nodig, en kan het membraan niet verstopt raken door de eiwitten en het vet van de kaas. De nieuwe apparatuur sluit naadloos aan bij onze wensen en zorgt voor continuïteit op onze afdeling Kaas Chemie.”

SI Analytics titrator met autosampler
SI Analytics titrator met autosampler | foto: Marco Vellinga

De voordelen van de SI Analytics titrator met autosampler

  • Hoge resolutie en nauwkeurige pH/mV elektrode
  • Enkele en continue meetfunctie
  • Formule-editor voor individuele berekeningen
  • Dosering met maximaal twee aangesloten zuigerburetten per methode
  • Snel, betrouwbaar en nauwkeurig een groot aantal parameters bepalen
  • De parameters kunnen worden aangepast in maximaal 50 methoden
  • Titratiecurve en andere informatie wordt duidelijk weergegeven op het display
  • Uitzonderlijk goed afleesbaar grafisch kleurendisplay, ook vanaf extreme hoeken
  • Zeer flexibel voor data-export en communicatie dankzij USB-, RS 232- en Ethernet-interfaces
  • Er kunnen verschillende apparaten, zoals balansen en pc’s worden aangesloten

“De geautomatiseerde titrator zorgt voor continuïteit”
Anthony Hazeleger, teamleider afdeling Kaas Chemie bij Qlip

Waarom kiezen voor geautomatiseerde titratie?

Bij een automatische titrator zijn bewerkingen bij titratie gedeeltelijk of volledig geautomatiseerd, zoals toevoeging van titrant, signaalacquisitie, herkenning van het eindpunt of equivalentiepunt, gegevensberekening en de opslag van de resultaten. De analyse is hierdoor minder gevoelig voor menselijk handelen en dit verhoogt de nauwkeurigheid en productiviteit. Berekeningen en rapportages worden automatisch uitgevoerd.

De  Titrosoft-software sluit goed aan bij de wensen en werkwijze van Qlip
De Titrosoft-software sluit goed aan bij de wensen en werkwijze van Qlip | foto: Marco Vellinga
Profile picture of Vanessa Appelman M.Sc.

Geschreven door Vanessa Appelman M.Sc.

Lees meer van Vanessa Appelman M.Sc. icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark