Tien miljoen euro tegen reuma

icon.highlightedarticle.dark R&D
45 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Tien miljoen euro tegen reuma

Op basis van een bijzondere verbinding tussen het laboratorium, de kliniek en techniek ontvangt het LUMC een Synergy Grant van 10 miljoen euro van de European Re-
search Council om de strategie tegen de auto-immuunziekte reuma verder te onderzoeken. De onderzoekers – een samenwerking van reumatologie, immunologie, proteomics en glycomics – bouwen voort op hun ontdekking dat patiënten met reuma, in de jaren voordat ze symptomen krijgen, versuikerde antistoffen van verschillende grootte in hun bloed hebben.

“Als de fabriekjes – de B-cellen – die deze antistoffen maken geremd worden, verwachten we dat reuma voorkomen kan worden”, zegt hoogleraar Reumatologie Tom Huizinga. Nadat er een bepaalde suikergroep bindt, worden de B-cellen extra actief en ontsporen vervolgens. De onderzoekers willen erachter komen hoe deze suikergroep aan B-cellen bindt, en dus hoe deze cellen van slag raken. Als dat bekend is, kan de binding van de suikergroep aan de B-cel geblokkeerd worden om daarmee reuma op een gerichte manier te behandelen of zelfs te voorkomen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark