Real-time monitoring geeft AZ Rivierenland volledige temperatuurcontrole op drie locaties - Labinsights

Real-time monitoring geeft AZ Rivierenland volledige temperatuurcontrole op drie locaties

icon.highlightedarticle.dark Monitoring en alarmering
95 bekeken 16 december 2024
Captos-sensor
Captos-sensor | Foto: Davy Coghe

Via real-time monitoring heeft ziekenhuis AZ Rivierenland op drie locaties altijd zicht op de temperatuur in haar laboratoria, koelkasten en diepvriezers. Het systeem werkt zo soepel dat je haast vergeet dat het er is. Bovendien kreeg AZ Rivierenland waardevolle inzichten door met een frisse blik naar het gebouw, de processen en de klimaatdata te kijken, met een logischere indeling en goedkopere koelapparatuur tot gevolg.

Met de uitbreiding van haar real-time temperatuurmonitoringsysteem Captos heeft AZ Rivierenland volledige temperatuurcontrole op haar drie locaties en transporten bereikt. Vanuit technisch oogpunt een zeer stabiel systeem dat vrijwel geen storingen vertoont. Voor de gebruikers biedt het een compleet systeem met een gebruiksvriendelijke alarmservice. Door beter inzicht in de processen en klimaatdata is de indeling van de koelapparatuur nu logischer en zijn er goedkopere modellen aangeschaft.

Meten van ruimtetemperatuur

Voorheen werkten de Sint-Jozefkliniek met locaties in Bornem en Willebroek en AZ Heilige Familie in Rumst nog zelfstandig. Begin 2019 zijn ze gefuseerd, wat leidde tot een verdere professionalisering van hun zorg. Al ruim voor de fusie was het Captos monitoringssysteem van Bitos al in actie voor het meten van de ruimtetemperatuur op de campus in Rumst. De campus in Bornem maakte toen nog gebruik van een ander monitoringssysteem voor haar laboratoria.

Marcel Zoons (manager gebouwen en techniek): “Toen wij merkten dat deze niet meer compatibel was met onze computersystemen, hebben wij een aanbesteding uitgezet. Al was Bitos daarbij iets in het voordeel, doordat onze collega’s in Rumst al met het systeem werkten, hebben we alle leveranciers een eerlijke kans gegeven.”

“We hebben een belangrijke verandering teweeggebracht binnen het ziekenhuis”
Marcel Zoons, manager gebouwen en techniek AZ Rivierenland

Real-time monitoring op transport

Zoons vervolgt: “Een van de voordelen die Captos ons kon bieden was dat het monitoringsysteem zowel bedraad als via wifi werkt. Dat is uiteraard handig als de wifi zou uitvallen. Maar voor ons speelde vooral mee dat wij vaste datapunten moeten hebben bij onze medische vriezers. Omdat deze in afgesloten medicatielokalen staan met een ander soort beveiliging, is een bedraad systeem daar beter toepasbaar.”

Zijn collega Pascal Burm (diensthoofd gebouwen en techniek), vult hem aan. “Een ander voordeel was dat Captos de temperatuurdata kan bijhouden tijdens transporten. Dat is natuurlijk handig met drie locaties binnen één ziekenhuis. Bij aankomst worden de gegevens dan direct richting het netwerk gepusht.”

Of er dan ook een nadeel is? “Jazeker,” zegt Burm, “Captos biedt geen meetcapsules voor in de puree. Daar bedoel ik mee dat we voor de temperatuurcontrole van onze ziekenhuismaaltijden of melkflesjes voor pasgeborenen een ander systeem nodig hebben.” Dus gebruikt AZ Rivierenland de Captos sensoren op hun labs en in hun koelkasten en diepvriezers. Zoons: “Qua hygiëne is het ontzettend handig dat de meetcapsules in hars zijn geïntegreerd, zo kan je ze gemakkelijk schoonmaken.”

Marcel Zoons (links), manager gebouwen en techniek, en Pascal Burm, diensthoofd gebouwen en techniek: 
“Door temperatuurmonitoring zijn we processen heel anders gaan inrichten.”
Marcel Zoons (links), manager gebouwen en techniek, en Pascal Burm, diensthoofd gebouwen en techniek: “Door temperatuurmonitoring zijn we processen heel anders gaan inrichten.” | foto: Davy Coghe

Voordelige neveneffecten van monitoringsysteem

“Over voeding gesproken”, vervolgt Zoons, “we kwamen er tijdens de inventarisatie van onze koelkasten achter dat sommige vooral voor de boterhammen van de artsen werden gebruikt. We hebben door die ontdekking de locaties van de koelkasten logischer ingedeeld. Een mooi, positief neveneffect van het installeren van ons nieuwe monitoringssysteem.”

“Eigenlijk hebben we een belangrijke verandering teweeggebracht binnen het ziekenhuis. We wilden in eerste instantie alleen de temperatuur monitoren, maar kregen tegelijkertijd zoveel andere waardevolle inzichten. Doordat we met een frisse blik naar ons gebouw en onze processen keken, zagen we nieuwe mogelijkheden die voorheen onopgemerkt bleven.”

Burm herinnert zich nog hoe ze het management wisten te verrassen door hun verouderde koelkasten te vervangen door gewone huis-tuin-en-keukenmodellen in plaats van de duurdere industriële varianten. “Dankzij het Captos-systeem konden we aantonen dat deze koelkasten net zo goed aan alle eisen voldoen, waardoor we aanzienlijk konden besparen.”

“Het is een heel stabiel systeem, er zijn nauwelijks storingen”
Marcel Zoons, manager gebouwen en techniek AZ Rivierenland

Efficiënte kalibratie

“Wat we nu wel uitbesteden, is de jaarlijkse kalibratie van het systeem. Voorheen deden we dit zelf, maar de technici van Bitos doen dit veel efficiënter. En wanneer vervanging nodig is, regelen zij dat direct. Het mooie van dit monitoringssysteem is dat het zo betrouwbaar is dat je bijna zou vergeten dat het er is: het systeem is uiterst stabiel en storingen komen nauwelijks voor.”

De samenwerking tussen AZ Rivierenland en Bitos was al vanaf het begin efficiënt. De twee gebouwtechnici werken met twee vaste contactpersonen, zodat de lijnen altijd heel kort zijn. Zoons: “Bijvoorbeeld toen we relatief vaak valse alarmen kregen, omdat de deuren van de koelkasten te langzaam sloten. Bitos heeft toen de sensoren vertraagd, waardoor dit nu niet meer voorkomt.”

Real-time monitoring, zoals in dit lab, geeft het ziekenhuis AZ Rivierenland zicht op temperaturen in laboratoria, koelkasten en diepvriezers op drie locaties
Real-time monitoring, zoals in dit lab, geeft het ziekenhuis AZ Rivierenland zicht op temperaturen in laboratoria, koelkasten en diepvriezers op drie locaties | foto: Davy Coghe

Gebruiksvriendelijk systeem voor monitoring

Er was wel een aanzienlijke mentaliteitsverandering nodig binnen AZ Rivierenland voor het beheer van de alarmen. Burm: “We werken met één grote serverruimte voor drie campussen, zodat we alle data centraal kunnen bekijken. Deze hoeveelheid data is te veel om door één persoon te laten reguleren. Daarom hebben we de verantwoordelijkheid voor de data en de alarmen bij de (hoofd)gebruikers gelegd.”

Zoons voegt hieraan toe: “Dat is ook veel logischer. Een apotheker of laboratoriummedewerker kan veel beter inschatten welke actie er nodig is bij een alarm en of de kwaliteit van een monster of medicatie is aangetast, bijvoorbeeld als de deur van een koelkast iets te lang open stond.”

“De alarmservice is nu op een gebruiksvriendelijke manier gekoppeld aan mobiele telefoons, e-mailservers en de schermen op de verpleegafdelingen”
Marcel Zoons, manager gebouwen en techniek AZ Rivierenland

“Het overdragen van deze verantwoordelijkheid en het ‘lokaal’ beheer van de data was niet in één keer geleerd, omdat men gewend was om bij een alarm direct de technische dienst te bellen om het op te lossen. Bitos speelde hierin een belangrijke dienstverlenende rol: zij gaven alle afdelingen trainingen over het gebruik van het Captos-monitoringssysteem. De alarmservice is nu op een gebruiksvriendelijke manier gekoppeld aan mobiele telefoons, e-mailservers en de schermen op de verpleegafdelingen.”

Burm besluit: “Wij hebben – zeker ook als gebouwtechnici – mooie stappen gezet met de implementatie van het Captos-monitoringssysteem binnen ons ziekenhuis. En misschien is er nog meer mogelijk. Wij gebruiken het systeem eigenlijk nog maar beperkt, op drie campussen en twee labs. De evolutie van onze laboratoria zal bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling en de toekomst van Bitos bij AZ Rivierenland.”

AZ Rivierenland

Vandaag de dag is AZ Rivierenland een middelgroot ziekenhuis met ongeveer 1500 medewerkers, dat zich inzet voor kwalitatieve zorg. AZ Rivierenland biedt vanuit drie locaties (campussen) een breed scala aan zorg aan voor de regio Rupelstreek in België, variërend van acute zorg tot bevallingen en palliatieve zorg. In 2022 is er op de campus in Rumst 5300 m2 nieuwbouw toegevoegd.

Meer weten over temperatuurmonitoring?

Real-time monitoring geeft Viroclinics Cerba Research volledige controle over labcondities

“Flexibele data-inzameling voor zekerheid onder alle omstandigheden”

Watermonstertransport geborgd met realtime temperatuurregistraties

Profile picture of Vanessa Appelman M.Sc.

Geschreven door Vanessa Appelman M.Sc.

Lees meer van Vanessa Appelman M.Sc. icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark