Onderzoeksprijs Hans Clevers

icon.highlightedarticle.dark R&D
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Onderzoeksprijs Hans Clevers

De Keio University heeft bekend gemaakt dat Hans Clevers, verbonden aan het Utrechtse Hubrecht Instituut, de Keio Medical Science Prize heeft gewonnen voor zijn baanbrekende onderzoek naar stamcellen en organoïden. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de gelijknamige Japanse universiteit.

Clevers ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar een moleculair proces genaamd de Wnt pathway. Dit speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van stamcellen en organen. Clevers toonde in de negentiger jaren aan dat deze route een sleutelrol vervult in stamcellen, met als keerzijde dat verstoring van dit proces een belangrijke oorzaak is van kanker. Clevers’ onderzoeksgroep maakte voor het eerst levende stamcellen zichtbaar.

Door levende stamcellen uit de darm in het laboratorium te kweken, ontwikkelde hij de eerste organoïden: mini-orgaantjes die zich cellulair en moleculair hetzelfde gedragen als het echte orgaan. De organoïde-technologie heeft zich sindsdien verder ontwikkeld. Tegenwoordig zet Clevers deze ook in bij het onderzoek naar kinderkanker. Clevers zal de prijs op 19 december 2019 in ontvangst nemen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark