Nieuwe lab job? Wat zijn je 5 sterke en 5 zwakke punten?

icon.highlightedarticle.dark Personele diensten
121 bekeken 1 december 2023
Ozan Arikan, Teamleider Recruitment
Ozan Arikan, Teamleider Recruitment | Foto: CheckMark Labrecruitment

Ben jij het ook zo zat dat je bij elk job interview gevraagd wordt om je sterke en zwakke punten te noemen? Waarom komt deze vraag zo vaak terug in de een of andere vorm? Hier moet je op letten om een goede indruk te maken.

Ben jij ook gefrustreerd door het herhaaldelijke verzoek tijdens sollicitatiegesprekken om je sterke en zwakke punten te benoemen? Wat is de reden achter het steeds maar weer terugkeren van deze vraag in verschillende vormen? Om een goede indruk te maken, dien je aandacht te besteden aan de volgende aspecten.

In het brede arsenaal van vragen dat een hiring manager tot zijn beschikking heeft, zijn de reacties op deze vraag waarschijnlijk het meest uiteenlopend. De ene kandidaat zucht diep en zegt “Ik vind het altijd moeilijk om over mezelf te praten”, en somt vervolgens zichtbaar ongemakkelijk containerbegrippen op als “teamplayer, maar ook zelfstandig sterk”.

De ander zegt verbaasd “Dat staat toch al in mijn CV?”, en begint voor te lezen en verklaart na lang gepeins geen verbeterpunten te kunnen bedenken.

“Als er iets is waar opdrachtgevers op afknappen, dan is het wel oneerlijkheid”
Ozan Arikan, Teamleider Recruitment

Dit is waarom die vraag een kans is

Ik ben van mening dat het antwoord op de ‘sterke/zwakke punten vraag’ je écht kan onderscheiden en je kan helpen om een ijzersterke indruk achter te laten, mits je weet hoe je je hier goed op kan voorbereiden.

De interviewer probeert je niet in verlegenheid te brengen en is niet op zoek naar een lijst uitwisselbare begrippen.

Waar wel op wordt gelet zijn de volgende punten:

1. Heb je nagedacht over je eigen functioneren binnen een bedrijf en is dit een realistisch zelfbeeld?

Mensen die zich bewust bezighouden met hun eigen krachten en zwaktes, zijn vaak mensen die goed kunnen omgaan met feedback.

Het komt sterk over als je met voorbeelden kan toelichten welke stappen je hebt ondernomen om je zwakke punten te tackelen. Let op dat je geen dingen gaat verzinnen, anders val je door de mand bij de referentiecheck!

En onthoud: er is geen zwakker punt te bedenken, dan noemen dat je geen zwakke punten hebt!

2. Ben je open en eerlijk?

Niemand is perfect en iedereen heeft groeipunten. Om hierover te praten, vraagt een zekere vorm van eerlijkheid en openheid.

Ben je iemand die extra aandacht nodig heeft bij het inwerken of maak je moeilijk contact met collega’s? Doe hier niet geheimzinnig over, dat wekt alleen maar wantrouwen.

Als er iets is waar opdrachtgevers op afknappen, dan is het wel oneerlijkheid. Wees dus eerlijk en oprecht, ook zodat de hiring manager weet waar hij/zij rekening mee moet houden bij de inwerkperiode.

Dit is hoe je punten kunt scoren

De ‘sterke/zwakke punten vraag’ levert veel informatie op voor de interviewer, maar ook voor jou als kandidaat zijn er punten te scoren:

  • Met name déze open vraag biedt je de kans om nog niet besproken kwaliteiten aan het licht te brengen
  • Noem geen lijst begrippen, maar zoom in op enkele sterke punten en leg uit waarom dit je krachten zijn
  • Verwijs naar voorbeelden uit je werkverleden! Vertel bijvoorbeeld dat je goed bent in out of the box denken, zoals toen je die ICP-MS methode optimaliseerde waar iedereen vast op liep!

Zo krijg je de ‘klik’

Als je op deze manier slim weet te schakelen tijdens het interview, wordt het interview al snel een goed gesprek en maak je eerder een ‘klik’, in tegenstelling tot een stroef vraag-en-antwoord interview.

Zo haal je het maximale uit je interview

Je weet van tevoren bijna zeker dat deze clichévraag gesteld zal worden in een sollicitatiegesprek, dus let in je voorbereiding op de bovengenoemde punten en haal het meeste uit je interview!

Neem voor meer sollicitatie- en cv-tips een kijkje op onze website.

Geschreven door Ozan Arikan, Teamleider Recruitment CheckMark Labrecruitment

Benieuwd naar meer tips?

Hoe maak je een sterk curriculum vitae(cv), een die echt opvalt?

Je bèta diploma op zak en op zoek naar een leuke baan?

Werken in chemie of life science, maar niet op het lab? Word recruiter!

Article image of: Nieuwe lab job? Wat zijn je 5 sterke en 5 zwakke punten?
Neem voor meer sollicitatie- en cv-tips een kijkje op onze website icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark