Kwaliteitsbeheersysteem koppelt labdata aan verfproductie

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Kwaliteitsbeheersysteem koppelt labdata aan verfproductie

Met de overstap van een voornamelijk papieren administratie naar een digitale oplossing voor kwaliteitsbeheer kan verfproducent NelfKoopmans voortaan snel de specificaties van zijn verven en coatings inzien, recepturen eenvoudiger aanpassen en zo de kwaliteit van het eindproduct beter beheersen.

Redactie: LABinsights | Fotografie: NelfKoopmans

Het Noord-Groningse NelfKoopmans produceert meer dan 900 recepten voor verven en coatings. Een stille wens was de enorme hoeveelheid gegevens die hierover zijn verzameld met een druk op de knop beschikbaar te maken. Productie had het te doen met gefragmenteerde data, deels op papier, kon niet beschikken over overzichten van eerdere batches, en dus niet snel sturen op specs als een proces of receptuur om aanpassing vroeg. Een digitaliseringssslag was nodig om waardevolle analysegegevens snel boven tafel te krijgen, teneinde flexibel en binnen specificaties te kunnen produceren.

Kwaliteitsbeheerpakket

In 2021 stapten de QC- en R&D-afdelingen over op het kwaliteitsbeheerpakket AlisQI. Productie kreeg toegang tot de gegevens via een directe koppeling met de productieplanningssoftware. De digitale transformatie is een zegen voor productie, stelt R&D-manager Jurian Biesheuvel: “Met slimme filters en een dashboard in AlisQI kunnen we trends zichtbaar maken en het proces verbeteren. We kunnen met dit pakket simpel inzoomen op die data die van belang zijn. Zo weet je veel sneller wat je moet aanpassen: de hoeveelheid grondstof, het materiaal of de mengprocedure?”

“Met slimme filters kunnen we trends zichtbaar maken”
R&D-manager Jurian Biesheuvel

Verf op waterbasis

Het kwaliteitsmanagementsysteem blijkt goud waard bij het bepalen van de kleursterkte van verf op waterbasis. “Bij dit type verf heb je weinig speling bij het bepalen van de kleursterkte. Toen we van papier werkten, zaten we er nog wel eens naast, nu kunnen we met de data helder in het achterhoofd gemakkelijk de juiste conclusies trekken. Het aantal off-spec metingen is hierdoor sterk verminderd, mede geholpen door terugkoppeling via onze FTR-metingen [Fourier Transformatie spectroscopie, red.] waarmee we onze processen continu controleren.”

Koppeling met ERP

Een naadloze integratie tussen AlisQI en de planningssoftware van Exact voor productie (ERP) zorgt voor een koppeling tussen de productieorder en de productiebatch. “Wanneer een productieorder in ons ERP-systeem wordt aangemaakt, wordt deze geëxporteerd naar AlisQI. Er wordt automatisch een QC-formulier gegenereerd waarin staat dat de batch is ingepland. Als onze QC-afdeling het monster ontvangt van die productiecharge, hoeven ze alleen maar de barcode te scannen en alle basisgegevens over het recept verschijnen – denk aan: artikelnummer, batchnummer, PO-nummer, hoeveelheid product en de datum waarop het recept voor de laatste keer is gewijzigd.”

En de integratie werkt ook andersom. Afgehandelde productieorders in Exact Globe worden ook in het kwaliteitsbeheersysteem bijgewerkt. “Zo zijn alle data in beide systemen altijd up-to-date.”

Article image of: Kwaliteitsbeheersysteem koppelt labdata aan verfproductie

________________________________________________

■ LIMSPECS

■ Bedrijf: NelfKoopmans
■ Pakket: AlisQI
■ Datum ingebruikname: november 2020
■ Aantal (gelijktijdige) gebruikers: onbeperkt
■ Server: webbased

■ Bekijk de Video over AlisQI in de praktijk:https://vimeo.com/662681022

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark