Interne audit gedaan… en dan?

icon.highlightedarticle.dark Inspecties, keuringen, audits
Laatste wijziging: 11 juni 2024
Bergenius
Bergenius | Foto: Bergenius
Article image of: Interne audit gedaan… en dan?
Bergenius | Foto: Bergenius
Article image of: Interne audit gedaan… en dan?
NPR9021 | Foto: NEN

Ik heb veel audits mogen doen de laatste jaren, tegen welke norm dan ook (9001, 17020, 17025, 15189 (nieuwe versie) en zelfs een veiligheidsnorm). Onder het motto: doe eens gek, doe eens iets anders.

Wat ik tegenkom, is dat de auditplanning vaak wel gehaald wordt, als de kwaliteitsfunctionaris hier een groot aandeel in heeft, maar dat de corrigerende maatregelen dan achterblijven, vergeten worden of dat de oorzaakanalyse niet goed genoeg wordt opgepakt. Snel een oplossing en door……productie krijgt immers vaak voorrang. En die snap ik dan ook wel weer.

Kwaliteitskosten (maar ook de opbrengsten, want ja, die zijn er zeker!) zijn niet eenvoudig in kaart te brengen. Hoe vaak wordt er niet geroepen, al dan niet luid, dat kwaliteit alleen maar geld kost? En nee, dat klopt dus niet. Ik ben ervan overtuigd dat bij een goede systeeminrichting en voldoende goed kwaliteitsbewustzijn, van hoog tot laag, het tijd en dus ook geld gaat opleveren.

Om terug te komen op de maatregelen na een afwijking uit een audit, het is zeker bij geaccrediteerde instellingen bekend dat deze conform de 4 x O systematiek afgehandeld moeten worden. Het kost wat hoofdbrekens hier en daar, maar een gedegen analyse levert in ieder geval als resultaat dat herhaling van deze afwijkingen/fouten kan worden voorkomen.

Behalve dat in de normen beschreven staat wat er verwacht wordt, is er sinds enige tijd ook een Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR 9021). Deze kan je helpen om corrigerende maatregelen op de juiste manier aan te pakken en te registreren.

Ik ben vereerd dat ik gevraagd werd om – vanuit mijn expertise – aan deze NPR 9021 mee te schrijven.

Het was een leerzaam en zeker zinvol proces. Zinvol omdat heel Nederland hierin vanuit diverse branches verenigd werd. Of je nu een fabrikant van hobbyspijkertjes bent of een geavanceerd laboratorium, je hebt echt wat aan deze NPR.

Waar op diverse vlakken zoveel polarisatie merkbaar is, is deze NPR in staat verbindingen te realiseren.

Laten we hier een voorbeeld aan nemen en bereid zijn naar elkaar te luisteren en elkaars mening te respecteren. Ook bij het nemen van maatregelen op de werkvloer, iedereen kan en mag meedenken. Laat je verrassen door andere inzichten die mogelijk leiden tot die oplossing die de grondoorzaak wegneemt.

Ook voor deze training kun je bij Bergenius een terecht, samen gaan we aan de slag om de 4 x O systematiek te gebruiken, teneinde herhaling te voorkomen. Hierbij gebruiken we de norm waar je aan moet voldoen en ook de NPR 9021. Ik weet zeker dat je na afloop met een gerust hart de zaal verlaat.

Nieuwsgierig geworden? Bel of mail gerust, dan plannen we een moment in om de wensen te bespreken.

Voor mij nu is het eerst vakantie vieren, ik wens eenieder die het nog tegoed heeft veel werkplezier en tot over een paar weken.

En wees gerust: mijn mail lees ik zeker wel regelmatig.

Corrigerende maatregelen icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Interne audit gedaan… en dan?

Bergenius Training, Coaching en Advies

Lees meer