Hoe laboratoria energie kunnen besparen

icon.highlightedarticle.dark Management
49 bekeken 6 maart 2023
Article image of: Hoe laboratoria energie kunnen besparen

In november vorig jaar was het groot nieuws dat de energieslurpende deeltjesversneller CERN uit solidariteit met de Franse energiemaatregelen vanwege de energiecrisis twee weken eerder met kerstreces ging en in het volgende jaar 20% minder gebruikt zou worden.

Ineke Joosten adviseert de redactie van LABinsights

Dit is natuurlijk goed nieuws voor het energiegebruik in Europa en het is belangrijk dat grote en kleine laboratoria nadenken over hoe we energie kunnen besparen. Alle beetjes helpen.

Zo heb ik nu een stagiair, een jonge TU-studente, die heel bewust het licht uitdoet in het kantoor als we met z’n allen gaan lunchen. Het is natuurlijk heel goed, alleen een beetje ongezellig als je weer terugkomt in zo’n donkere kamer en hoe zit het met de energie die het kost om lampen (weer) aan te zetten (al schijnt dit een broodje aap verhaal te zijn)? Ook is het beter om apparaten die je niet vaak gebruikt uit te zetten. De keerzijde is wel dat het dan lang kan duren voor-ie weer is opgestart of op vacuüm is en dat werkt het reguliere gebruik tegen. En je hebt zo’n apparaat toch niet voor niets.

Tenslotte moeten we met z’n allen natuurlijk altijd goed nadenken waarom we iets doen. Is het echt nodig om een analyse te doen, is een literatuurstudie genoeg of alleen een visuele inspectie. Ikzelf vind het altijd erg leuk om dingen te analyseren (meten is weten) dus ik zou een moment van bezinning goed kunnen gebruiken. Scheelt soms ook tijd en we hebben het met z’n allen al druk genoeg. En het is ook allemaal niet nieuw, mijn vader zei het veertig jaar geleden al tegen mij: licht uit als je de kamer uitgaat!.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark