Help de vis eindelijk die boom uit!

icon.highlightedarticle.dark Kwaliteit
42 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Help de vis eindelijk die boom uit!

“Everything that is really great and inspiring is created by the individual who can labor in freedom” – Albert Einstein

De quotes van grote denkers, onderzoekers en succesvolle zakenmensen worden vaak verdraaid om beter te passen op een tegeltje. In dit artikel is echter niks minder waar. In zijn boek “Out of My Later Years” beschrijft Einstein het immense belang van creativiteit en vrijheid, en de schadelijke effecten die processen uitsluitend gebaseerd op efficiëntie hebben op het functioneren op de mens. Denk hierbij aan scholen waarbij te veel nadruk gelegd wordt op prestatie in plaats van ontwikkeling.

Volgens Einstein hoort de mens zo veel mogelijk vrijheid te krijgen in zijn creativiteit. Alleen dan kan hij zich laten sturen door zijn instincten en morele overwegingen waarbij maximaal geluk bereiken een doel is, en het minimaliseren van schade aan anderen de manier waarop. Zo krijgen onze (verborgen) talenten de kans om tot uiting te komen op de meest indrukwekkende manieren.

Bij ManualMaster geloven wij dat deze vrijheid ook cruciaal is voor een succesvolle bedrijfsvoering. Fred Vahlkamp vertelt hoe hij inspiratie hiervoor heeft gevonden in de artotheek van Gorinchem. “Wanneer je tussen de schitterende kunstwerken staat, zie je dat de kunstenaar de mogelijkheid kreeg om zijn hart en ziel in het werk te steken. Die vrijheid om werk te creëren op basis van wat men zelf voelt en wat hij op dat exacte moment wil maken, deze ongeremdheid, is een situatie waarin men optimaal zijn talenten kan toepassen”.

Het zijn niet enkel kunstenaars die profiteren van vrijheid in hun werkzaamheden. Ook vanuit de wetenschap is er al jaren volop ondersteuning voor deze manier van denken waarbij vrijheid, ook wel autonomie, leidt tot betere resultaten. Volgens een onderzoek van M. Gagné, C. Senécal en R. Koestner, uitgevoerd als samenwerking tussen Psychology University of Rochester en McGill University te Montreal, is een hoge mate van autonomie een belangrijke factor in hoe impactvol medewerkers hun werk inschatten. Dit is vervolgens één van de factoren die leidt tot groter geluk op de werkvloer.

Ook komt deze focus op vrijheid overeen met de Self-Determination Theory (SDT), waarbij keer op keer bewezen wordt dat een voldoende mate van autonomie, competentie (geloof in eigen kunnen) en relatie (sociale verbondenheid) leidt tot betere prestaties op de werkvloer, op school, of zelfs op persoonlijk vlak (zoals bij het stoppen met roken).

Waarom (niet)?
Hoewel het belang van vrijheid op de werkvloer dus van alle hoeken, van kunst tot de wetenschap, bevestigd wordt, weten bedrijven de vruchten van deze werkhouding vaak nog niet te plukken. “Werknemers worden vaak beperkt door regelgeving en moeten presteren onder het toeziend oog van hun aansturende managers. De autonomie wordt hen op die manier ontnomen, waardoor zij zich uiteindelijk minder verbonden voelen met het bedrijf. Dat is jammer”, vertelt Fred.

Zeker wanneer een organisatie al jaren functioneert op een strak aansturende wijze, kan het loslaten van controle spannend zijn. Hoe weet je welke mensen in staat zijn om zelf de volledige verantwoordelijkheid voor hun werk te dragen? Raken zij door de vrijheid niet juist de houvast kwijt waardoor hun werk tot heden erg goed verliep? En hoe ga je om met medewerkers die moeite hebben met deze verandering en de nieuwe verwachtingen die aan iedereen gesteld worden?

Wilt u lezen hoe u dit vraagstuk het beste aan kunt pakken binnen uw organisatie?
Lees dan meer op onze website!

Lees dooricon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Help de vis eindelijk die boom uit!

ManualMaster

Software voor kwaliteitsmanagement. Ons uitgangspunt: de juiste informatie op de juiste plaats op het juiste moment. Lees meer