Het kiezen van het geschiktste IT-systeem voor uw laboratorium en kwaliteitsprocessen is op zich al een meesterwerk.
Het is bekend dat u specifieke fasen moet doorlopen als u succesvol wilt zijn in uw marktstudie en oplossingsevaluatie. Zoals bij elk aankoopproces is de eerste stap om precies te weten wat u nodig heeft en waar u naar op zoek bent.
Makkelijker gezegd dan gedaan! Het is niet altijd gemakkelijk om uitgebreide technische en zakelijke eisen op te stellen die de behoeften van iedereen samenvatten en die dan goed worden begrepen door de potentiële leveranciers.
Compromissen sluiten bij de selectie van een laboratoriumsysteem
Het feit is dat de selectie van het geschiktste laboratoriumsysteem voor uw behoeften een belangrijke stap is in uw digitale transformatie, maar verrassend genoeg niet de cruciaalste. Er zijn eisen die essentieel zijn voor uw bedrijfsvoering, voor uw laboratoriumprocessen, voor conformiteit met uw brancheregelgeving, voor adoptie door eindgebruikers en voor een warm onthaal door uw IT-partners. Eén oplossing voldoet vaak niet aan al deze eisen met maximale score.
Zelfs als de oplossing innovatief, modern en gebruiksvriendelijk is, kan een jong bedrijf gebrek hebben aan kennis over conformiteit en validatie. Als het enthousiast is om samen met de klant te leren, is er over de prijzen ook gemakkelijker te onderhandelen.
Als het een bestaande oplossing is, is de expertise enorm en is er over de prijzen misschien niet zo gemakkelijk te onderhandelen.
Dus het gaat niet alleen om hoe aantrekkelijk het laboratoriumsysteem is, het gaat zeker om het vertrouwen om een positieve en productieve langdurige relatie op te bouwen met een servicelevel-agreement dat alle partijen tevreden stemt.
Betrek uw belanghebbenden bij de selectie van het laboratoriumsysteem – liever eerder dan later.
Veranderingsmanagement wordt beter aangepakt wanneer uw eindgebruikers vanaf het begin betrokken zijn. Bij Paperless Lab Academy® praten we vaak over de noodzaak om alle belanghebbenden vroeg bij uw project te betrekken. Change management wordt beter aangepakt als uw eindgebruikers vanaf het begin betrokken zijn, de voordelen van de nieuwe geautomatiseerde processen begrijpen en snel begrijpen hoe ze verder moeten gaan. Compliance wordt beter beheerd wanneer kwaliteitsborgingsexperts en computervalidatie-experts vroeg betrokken zijn bij de opstelling van het validatieplan. IT-infrastructuur wordt beter beheerd wanneer IT-partners vroeg betrokken zijn bij het bespreken van de verbinding, de integratie met andere systemen, de interface met instrumenten, het aanmeldproces, single sign-on en rolbeveiliging.
Het implementeren van uw oplossing in lijn met de IT-strategie van het bedrijf is meer dan essentieel. Zorg ook dat technische hulpbronnen beschikbaar zijn tijdens de implementatie, aan wie u technische kennis van het platform kunt overdragen als er aanpassingen verwacht worden.
Wat dacht u van het toevoegen van cybersecurity aan risicobeheer? We weten uit het nieuws en onze eigen persoonlijke ervaring, uit films en lezen, dat cybersecurity een issue is dat niet onderschat mag worden, ongeacht uw functie, rol en verantwoordelijkheid. Wanneer u digitale gegevens verwerkt, bent u betrokken. Je bent risico, en je kunt de deur opendoen voor tastbare risico’s. Er zijn verschillende soorten cyberaanvallen (1) die een grotere of kleinere impact hebben op gegevensverlies, gegevenslekken en zakelijke verliezen (2). Onze keynote-sprekers weten er alles van.
We plannen een speciale sessie tijdens deze 10e editie van het Europese Congres, omdat we aan de ene kant meer willen leren over de mogelijkheden van cyberaanvallen en aan de andere kant onze voorbereiding willen verhogen.
In een laboratoriumomgeving waar gegevens intern en extern circuleren, van instrumenten naar gegevensbeheersystemen, naar de cloud, naar analyse-instrumenten, terug naar klanten en naar archivering zijn er te veel systemen betrokken. Te veel hardware, te veel computers, tablets, smartphones verbonden met de VPN… De krachtige boodschap van onze sprekers bij het commentaar op hun bijdragen aan de Paperless Lab Academy® is dat cybersecurity moet worden opgenomen in risicobeheer en leveranciersbesprekingen. Net als bij audits van hun kwaliteitsmanagementsystemen, moet hun cybersecuritystrategie helder zijn (3).
REFERENTIES:
10 soorten cyberaanvallen waar je in 2023 van op de hoogte moet zijn
Recente datalekken – 2023
40 vragen die je moet stellen tijdens een beoordeling van de beveiliging van je leverancier
Mis de discussies niet op de PAPERLESS LAB ACADEMY® 2023 EUROPE.