Een cleanroom is zo goed als de stoel erin

icon.highlightedarticle.dark Cleanroomtechnologie
Laatste wijziging: 26 oktober 2023
Een cleanroom is zo goed als de stoel erin
Een cleanroom is zo goed als de stoel erin | Foto: Bimos

Cleanroomstoelen moeten aan strikte normen voldoen, met emissievrije, gesloten oppervlakken en ergonomie. Bimos biedt cleanroomstoelen die aan deze eisen voldoen.

Aan elk object dat in een cleanroom wordt gebruikt, worden zeer hoge eisen gesteld. Zelfs de kleinste deeltjesemissies vormen een bedreiging voor de kwaliteit van de vervaardigde producten en de processen die in cleanrooms worden uitgevoerd.

Aangetoond emissievrije werkplaatsstoelen

Het spreekt daarom voor zich dat u in cleanrooms alleen werkplekapparatuur gebruikt waarvan is aangetoond dat deze emissievrij is. Dit geldt met name voor werkplaatsstoelen.

Aangezien het objecten zijn die van verschillende materialen zijn gemaakt en die zachte componenten bevatten die daarom van invloed kunnen zijn op de luchtkwaliteit, evenals het feit dat ze ook mensen op het werk moeten ondersteunen en met hen mee moeten bewegen terwijl ze zitten, zijn stoelen één van de meer complexe apparaten die in een cleanroom worden aangetroffen.

Verzegelde bekleding, gladde, gesloten oppervlakken en ingesloten mechanismen

Werkstoelen die in cleanrooms worden gebruikt, moeten een verzegelde bekleding, gladde, gesloten oppervlakken en ingesloten mechanismen hebben. Ze mogen alleen bestaan uit materialen die geschikt zijn voor cleanrooms en grotendeels emissievrij zijn.

Om te voldoen aan luchtzuiverheidsklasse 3 volgens Din en iso 14644-1, mag een stoel maximaal 8 deeltjes van > 1.0 µm groot per kubieke meter lucht of maximaal 1000 deeltjes van > 0.1 µm in grootte. Deze verhouding zou vergelijkbaar zijn met het hebben van een kersenpit in het Bodenmeer in centraal Europa.

Laboratoriumstoelen

Om aan deze zeer strenge eisen te voldoen, werkt Bimos – de toonaangevende fabrikant van laboratoriumstoelen in Europa – al een aantal jaren nauw samen met de industrie en het onderzoek. Dit heeft ons in staat gesteld stoelen te ontwikkelen die voldoen aan luchtzuiverheidsklasse 3 volgens Din en ISO 14644-1 en cleanroomklasse 1 volgens de Amerikaanse Federal Standard 209E. Bovendien hebben alle cleanroomstoelen van Bimos elektrostatische ontladingscapaciteiten volgens EN 61340-5-1.

Wat maakt een werkplaatsstoel een cleanroomstoel?

  • De gladde, gesloten oppervlakken van de zit- en rugleuningkuip voorkomen dat deeltjes zich op de stoel verzamelen in werkomgevingen waar de lucht constant wordt rondgedraaid door het filtersysteem.
  • Synthetisch leer, bekleding en bekledingssteunen zijn geseald en stevig aan elkaar bevestigd, zodat eventuele deeltjesemissie betrouwbaar wordt vermeden.
  • Het afgedichte ontwerp van de bekleding van de zitting en rugleuning sluit alle bewegende delen van het stoelmechanisme af en dit voorkomt het naar buiten vrijkomen van deeltjes.
  • Deze deksels zijn vervaardigd uit plaatstaal en zijn daardoor slijtvast en robuust.
  • De gebruikte synthetische leren hoezen zijn antislip en bieden stevige ondersteuning, zelfs wanneer u gladde cleanroomkleding draagt.
  • Om gevoelige componenten te beschermen en te voorkomen dat stof zich afzet, bieden alle onderdelen van een cleanroomstoel elektrostatische ontladingscapaciteiten en bieden daarom betrouwbare bescherming tegen elektrostatische lading.
  • Alle stoelen zijn voorzien van een gepolijst aluminium, slijtvast onderstel.

Aan cleanroomstoelen worden echter ook speciale eisen gesteld op het gebied van ergonomie. Cleanroom stoelen van Bimos zijn GMP-compliant zonder compromissen en voldoen aan de EudraLex richtlijnen opgesteld door de Europese Commissie.

Al meer dan 60 jaar zorgt Bimos ervoor dat mensen op elke werkplek productief, gezond en gelukkig blijven met zitten. Daarom biedt Bimos naast haar high-end stoelenprogramma voor cleanrooms ook flexibele en betaalbare oplossingen die volledig geschikt zijn voor cleanrooms. Ga voor meer informatie naar onze website.

Lees verder op de Bimos website icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Een cleanroom is zo goed als de stoel erin

Bimos

Bimos is de toonaangevende fabrikant van de beste industrie- en laboratoriumstoelen in Europa. Al meer dan 50 jaar zorgen we er met onze vakkennis, technische competentie en passie voor dat... Lees meer