Duurzaamheidslat

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Duurzaamheidslat

Laboratoriumgebouwen worden steeds duurzamer. Is menig gebouw volgens de BREEAM-classificatie al beoordeeld als good of zelfs very good, recent worden er ook gebouwen opgeleverd op het hoogste niveau: BREEAM oustanding. Die eer viel op 19 april ten deel aan de TU Eindhoven. Met een duurzaamheidsscore van 96,01% staat het onderwijsgebouw Atlas nu bovenaan de BREEAM-lijst van duurzaamste onderwijsgebouwen wereldwijd.

Op het Leiden Science Park kreeg het Nucleus Building van BaseClear eind april het excellent duurzaamheidspredikaat. Het is tevens het eerste gebouw in Leiden Bio Science Park dat qua BREEAM zo hoog scoort. Outstanding is voor labgebouwen bijzonder lastig te halen. Alles kan, maar laboratoria zijn energieslurpers, en dan een gebouw naar het hoogste duurzaamheidsniveau tillen vergt bijzonder hoge investeringen. Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw in Utrecht dat Kadans met partners gaat bouwen voor onder meer Genmab en Merus zal als het opent in 2022 ook BREEAM excellent hebben.

Het acroniem BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’. De van oorsprong Britse methodiek, die aangepast is voor de Nederlandse situatie, beoordeelt gebouwen op diverse milieuaspecten met een vijfpuntenschaal. Zowel harde als zachte waarden zitten in de puntenlijst. Meegenomen worden management, gezondheid, energie- en waterverbruik, transport, de milieuvriendelijkheid van de bouwmaterialen, de afvalproductie, de effecten op landschap en ecologie en de vervuiling door het gebouw.

Er zijn vijf BREEAM-klassen: pass, good, very good, excellent en outstanding. De Dutch Green Building Council deelt de punten uit en houdt alle BREEAM-scores bij. Om met een labgebouw outstanding te halen moet de lat erg hoog worden gelegd. Het kan dus wel, zoals Atlas bewijst. Het gebouw huisvest de faculteit Industrial Design, de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences, het universiteitsbestuur en de ondersteunende diensten van de TU/e. Er zijn dus ook laboratoria in gevestigd. In dit geval is ‘outstanding’ behaald op een renovatieproject van het voormalige Hoofdgebouw van de TU/e, wat vaak lastiger is dan pure nieuwbouw.

Met alle (milieu)maatregelen is de CO2-uitstoot van het gebouw met zo’n 80 procent gedaald bij het dubbele aantal gebruikers. Het hoge milieurendement is mede gehaald door een zeer sterk isolerende glasgevel en afkoppeling van het gasnet. Warmte en koeling komt nu uit het campusbrede warmte-koude-opslag (WKO)-systeem van de TU/e. Er zitten slimmigheidjes in dit gebouw, zoals ‘nachtspoeling’. De enorme ramen kunnen ’s nachts naar buiten schuiven voor luchtverversing. Ook is overal intelligente ledverlichting aangebracht en komt een deel van de elektriciteitsbehoefte uit zonnepanelen. Het gebruik van duurzamere materialen in het gebouw heeft ook bijgedragen aan de hoge score.

De trend is duidelijk: steeds meer labgebouwen doorlopen een BREEAM-procedure en de scores worden steeds hoger. Zit u ook in een verduurzamingstraject van uw laboratoria? Laat het ons weten, dan bundelen we de reacties in een inspirerend artikel. Hoe hoog legt u de duurzaamheidslat?

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark