Dit initiatief komt vanuit ISO/TC 34/SC 9 ‘Food products – Microbiology’ en richt zich op een nieuwe diagnostische standaard voor microbiologisch onderzoek in het laboratorium. Het doel is een snelle en nauwkeurige AMR–diagnose die geautomatiseerde voorspellingen mogelijk maakt en een solide kader biedt voor data-analyse en reproduceerbare resultaten. Deze norm geeft inzicht in resistentiepatronen, wat van groot belang is voor een effectieve besluitvorming over behandelopties en risicobeoordeling.
One Health-aanpak en interdisciplinaire samenwerking
De norm ondersteunt een integrale ‘One Health’-aanpak en vraagt om interdisciplinaire samenwerking, met name tussen experts uit de agrofoodsector, laboratoriumdiagnostiek, en overheids- en onderzoeksinstellingen. Zo worden breed toepasbare standaarden ontwikkeld die aansluiten bij mondiale gezondheidsuitdagingen door AMR, een wereldwijd erkende bedreiging voor de volksgezondheid door resistentie tegen antibiotica.
Geïnteresseerden kunnen via NEN de conceptnorm inzien en hun feedback geven. Daarnaast biedt de NEN-normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’ experts de mogelijkheid om actief bij te dragen aan de Nederlandse input in het internationale normontwikkelingsproces voor AMR.