Vincent Hentzepeter, hoofdredacteur LABinsights | Foto: Finn Hentzepeter
Wie had kunnen denken dat slechts een maand na de inauguratie van een Amerikaanse president internationaal en nationaal biomedisch onderzoek, klimaatstudies en uitwisselingsprogramma’s gefrusteerd of stevig onder druk zijn komen te staan.
We horen er veel over dat er na uitvaardiging van decreten diverse wetenschappelijke overheidswebsites in de VS op zwart zijn komen te staan, of dat informatie nog maar beperkt toegankelijk is. Ook is er een forse opschoning in wetenschappelijke publicaties aan de gang, waarbij allerlei ‘inclusieve’ termen het veld moeten ruimen. Bestaande wetenschappelijke informatie wordt daardoor verminkt, of is zelfs niet meer beschikbaar.
NRC deed een rondje langs de velden, sprak met diverse Nederlandse onderzoekers en onderzoeksinstituten en concludeert in de kop: ‘Gevolgen van beleid Trump zijn voor de Nederlandse wetenschap nu al ‘huiveringwekkend’.’
“Bezuinigingingspogingen om delen van de Amerikaanse wetenschap te ontmantelen zijn al merkbaar en raken ook Nederlandse onderzoekers”
Het verbijstert iedereen met welke vaart het mes wordt gezet in de wetenschap. Bezuinigingingspogingen om delen van de Amerikaanse wetenschap te ontmantelen zijn een maand na de inhuldiging al merkbaar en raken ook Nederlandse onderzoekers.
Subsidies voor allerlei door de VS gefinancierde onderzoeksprojecten lopen gevaar, evenals de toegang tot belangrijke data. Internationaal malariaonderzoek wordt voor een belangrijk deel ondersteund door de VS, maar bij een America First-aanpak, droogt deze geldstroom op. Nu al is er van alles op losse schroeven komen te staan, zoals de doorgang van meerjarig onderzoek.
“Ondertussen staan publicaties on hold, is communicatie met collega’s in de VS lastig en kunnen onderzoekers hier niet bij bepaalde Amerikaanse databases”
Het kan ook haast niet anders dat Trumps voornemen om miljarden te bezuinigen de wetenschap hard raakt. Alleen al voor de biomedische wetenschap gaat het om miljarden, zo becijfert NRC in dit artikel. Het gevolg is dat subsidieaanvragen stilliggen, wetenschappers te horen krijgen dat ze tot nader order geen congressen in het buitenland mogen bezoeken, duizenden onderzoeksaanvragen worden doorgelicht op ‘problematisch taalgebruik’, en websites op zwart gaan.
Neem de jaarlijkse budgetten van het National Institutes of Health (NIH) en het Centers of Disease Control (CDC) die een kleine 20 procent moeten inleveren. Natuurlijk heeft dat direct impact op Nederlandse onderzoekers die veel samenwerken met collega’s in de Verenigde Staten, of onderzoeksgeld ontvangen vanuit Amerikaanse overheidsfondsen.
Wellicht komt de geldstroom alsnog op gang, maar ondertussen staan publicaties on hold, is communicatie met collega’s in de VS lastig geworden, kunnen onderzoekers hier niet bij bepaalde Amerikaanse databases of delen daarvan die ze nodig hebben voor hun studies.
Iedereen heeft wel gehoord dat ‘gender’ tot een besmet woord is verklaard door de Trump Administration. Niet verwonderlijk ligt alles rond het begrip transgender en studies daaromtrent stevig onder het vergrootglas.
Minder bekend is dat het uitbannen van ‘inclusiviteitsstudies’ ook biomedische onderzoeksstudies naar de effectiviteit van medicatie op vrouwen of minderheidsgroeperingen treffen. Feitelijk onderzoek naar een meer gepersonifieerde vorm van gezondheidszorg om maatwerk te kunnen bieden. ‘Female’ bij studies naar vrouwengezondheid is daarmee bij voorbaat verdacht.
“Dit 'verfoeide' inclusiviteitsonderzoek helpt om de steeds duurdere gezondheidszorg te innoveren en maatgerichter, effectiever en dus betaalbaarder te maken”
Maar de lijst – ik noem het een censuurlijst – sluit volgens de NRC-onderzoekers ongeveer álle sociale determinanten van gezondheid uit, van afkomst tot opleidingsniveau en sociaaleconomische status. Waanzin natuurlijk, want bekend is dat bijvoorbeeld obesitas een veel groter probleem is bij de lagere-inkomensgroepen en dat bijvoorbeeld medicatie tegen hart- en vaatziekten bij vrouwen anders gedoseerd moet worden dan bij mannen.
Heel kortzichtig ook: juist dit verfoeide inclusiviteitsonderzoek helpt om de steeds duurdere gezondheidszorg te innoveren en door meer maatgerichte zorg te bieden effectiever en dus betaalbaarder te worden. Hier gaan ook de kosten voor de baat uit. Dit soort bezuinigingen gaat de medische stand terugwerpen in de tijd met de kosten voor de volgende generaties.
Penny wise, pound foolish.