WCS 2024 | Foto: Patrick Mulder
Dat kunstmatige intelligentie zich leent voor snelle herkenning van huidkanker, maar dat ook ‘beter’ doet dan de dermatoloog, was een van de opmerkelijke conclusies tijdens het 19e WCS Wond Congres. Er werd naar de toekomst geblikt met als topics onder meer ‘van zorgtekort naar passende zorg’ en ‘schadelijke invloed van onzinfluencers op de consument of patiënt’.
Dit en meer stond centraal tijdens het WCS Wond Congres 2024. Wondverzorgers kwamen op 26 november 2024 samen in het Beatrix Theater Utrecht voor de 2-jaarlijkse bijeenkomst van het WCS kenniscentrum voor de wondzorg.
Enkele hoogtepunten:
- de inzet van AI bij huidkankerdiagnose
- het oplossen van de tekorten in de zorgsector
- hoe influencers consumenten en patiënten vals voorlichten en wat daaraan te doen
Marlies Wakkee over AI in de dermatologie | foto: Patrick Mulder
AI voor huidkankerdiagnose
Dr. Marlies Wakkee van het Kanker Instituut Rotterdam presenteerde hoe artificial intelligence huidkanker in een vroeg stadium kan herkennen. De app SkinVision analyseert foto’s van verdachte huidplekjes met een nauwkeurigheid die zelfs beter bleek dan die van een gemiddelde dermatoloog. Hoewel verdere tests nodig zijn om deze software verder uit te rollen, is dit een belangrijke stap voor AI in de dermatologie.
“De app SkinVision analyseert foto’s van verdachte huidplekjes met een nauwkeurigheid die zelfs beter bleek dan die van een gemiddelde dermatoloog”
Dr. Marlies Wakkee van het Kanker Instituut Rotterdam
Karin Timm | foto: Patrick Mulder
Van zorgtekort naar passende zorg voor iedereen
Karin Timm, bestuurslid van Zorginstituut Nederland, benadrukte dat zorg meer moet aansluiten op de behoeften van patiënten. Samen beslissen door zorgverlener en patiënt, kortere wachttijden en focus op gezondheid van de patiënt in brede zin. Om dit te bereiken is het cruciaal dat de personeelstekorten en budgetproblemen aangepakt worden.
Invloed van onzinfluencers
Adriaan ter Braack, alias Sjamadriaan, waarschuwde voor “onzinfluencers” die angst zaaien met pseudowetenschap, anekdotes en misleidende producten zonder bewezen effect. Dit leidt tot risicogedrag zoals het vermijden van zonnebrand, overmatig supplementengebruik en wantrouwen in artsen. Hij benadrukte het belang van goede voorlichting om deze zorgelijke trends tegen te gaan.