Geautomatiseerde liquid handling die voldoet aan een lab-specifiek proces vereist moderne robotica, applicatiekennis en de juiste technische building blocks. Waar standaard verkrijgbare robotsystemen tekortschieten, komt Synchron in beeld. De vele labapplicaties zijn flexibel en modulair inzetbaar en zijn uitgerust met hetzelfde softwarepakket waar jaren van automatiseringskennis in vastgelegd is.

Tekst: redactie LABinsights

“Oplossingsgericht denken en vindingrijkheid zit in ons DNA”, trapt Derk Wilten, directeur van Synchron Lab Automation af. “Ons team van technische engineers en applicatiespecialisten is verantwoordelijk voor al onze liquid handling oplossingen. Samen ontwerpen ze de software en de te bouwen hardware volgens specificatie van de eindgebruiker. Het integreren van de voorkeursonderdelen en instrumenten van de eindgebruiker is daar een onderdeel van. Al jaren wordt nauw samengewerkt met verschillende hightech toeleveranciers die, net als Synchron, kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.”

Applicatiekennis

Synchron is de exponent van generatie op generatie overgedragen kennis en ervaring in het labwezen, vervolgt Wilten: “Dat zit zo: Synchron is ontstaan uit de automatiseringsafdeling van Wilten Instrumenten, een laboratoriumleverancier die in 1952 door mijn grootvader werd opgericht. In de jaren ’80 was software op het lab nieuw en spannend en de vraag was groot. Een losstaande afdeling groeide uit tot een op zichzelf staand bedrijf gespecialiseerd in automatisering en verantwoordelijk voor vele honderden installaties door de jaren heen. Die ervaring is enorm belangrijk. Applicatiekennis en affiniteit met het lab komt met de jaren, zoals veel laboranten zullen beamen.”

De Xperimate-robot heeft een open geometrie, een modulair karakter en flexibele inzetbaarheid
Derk Wilten, directeur van Synchron Lab Automation

Laboratoriumautomatisering op maat

Waar standaard verkrijgbare robotsystemen tekortschieten, komt Synchron in beeld. Laboratoria komen bij ons wanneer een standaard pipetteerplatform niet aan de proceseisen voldoet. We ontwikkelen dan de software en hardware in huis op basis van bewezen onderdelen. Daarnaast kunnen we door middel van rapid prototyping snel concepten uitwerken en valideren, alvorens we tot een definitief ontwerp komen. Dit kan lang niet iedereen - met onze expertise in klantspecifieke laboratoriumautomatisering trekken wij klanten uit heel Europa en zijn er ook installaties in Azië en de Verenigde Staten. We zijn niet aan één sector gebonden, we zijn actief in onder meer de life sciences, petrochemie, farmacie, voedingsmiddelenindustrie en de agro-bio.

Modulaire, flexibele robottechniek

Maatwerk bieden voor zo veel verschillende sectoren kan nog steeds technisch efficiënt, omdat er ongeacht de gewenste liquid handling veel raakvlak zit in de robottechniek. “Hoe verschillend de projecten ook zijn, uiteindelijk draait het in de kern om liquidhandling en daarin zitten veel overeenkomsten. Als we een techniek ontwikkelen om bijvoorbeeld melk te pipetteren voor een zuivelfabriek, kan in sommige gevallen diezelfde technologie ook voor het pipetteren van bloed in een bloedbank gebruikt worden. We proberen het ontwerp zoveel mogelijk te standaardiseren. Dat vraagt om een breed scala aan geschikte bouwstenen, en laat dat nu net het sterke punt zijn van de Xperimate-robot en de software. De technische opbouw is heel open, modulair en je kunt er alle kanten mee op. Vrijwel al onze projecten rusten wij met deze oplossing uit. De configuratiemogelijkheden zijn eindeloos. We kunnen het systeem in elke maat tot drie en een halve meter lang maken – met één of twee armen, tot acht pipetteerkanalen, met of zonder grijper – en we kunnen de arm zelfs aan een muur bevestigen. Dat maakt een werkvlak overbodig.”

Doseren met micropomptechnologie

Nog een sterk punt van het Xperimate-pipetteerplatform is de Flexispan-functie; die maakt dat individuele kanalen onafhankelijk langs de Y- en Z-assen kunnen bewegen. “Dat vinden gebruikers echt een plus.” Ook kan er op elk kanaal een reeks pompen worden gemonteerd en kun je kiezen uit wegwerp- of vaste pipetpunten. Met de micropomptechnologie is het mogelijk om zowel grote als kleine volumes nauwkeurig doseren met dezelfde pomp, dat is zeker niet standaard in de markt. Het Xperimate-platform is robuust en van hoge kwaliteit, gemaakt uit prachtige precisiemechanica, en heel eenvoudig in het onderhoud.

Kennis delen

Het succes van een klant specifieke oplossing valt en staat met kennisdeling, besluit Wilten. “Aan het einde van een project hebben zowel laborant als engineer een hoop nieuwe kennis opgedaan van elkaars wereld. Dit leidt tot nieuwe inzichten en een efficiëntere toekomst. Wij komen dan ook graag over de vloer op het lab en zo komen de laboranten op hun beurt ook graag bij ons. Samen kijken wat kan en denken in oplossingen, dat maakt automatiseren met ons waardevol.”

________________________________________________ Bezoek Synchron Lab Automation op Laborama stand E17 of op www.synchronlab.com

www.synchronlab.com
robotiseringrobotsysteemrobotiseringsoplossingenmaatwerkrobotisering