Marjan Hammink | Fotografie: LabWare, Adobe Stock
Een structurele samenwerking met Wageningen University & Research biedt nadrukkelijk kansen op science-gebied, stelt Christian De Franceschi, Labware Europe Managing Director. Met concrete plannen om een kantoor in Wageningen te openen zet de LIMS leverancier deze strategische stap kracht bij.
Marjan Hammink | Fotografie: LabWare, Adobe Stock
“Er zijn al contacten gelegd met de universiteit,” onthult Christian De Franceschi, LabWare Europe Managing Director. “Ze zijn op de hoogte van de plannen om in Nederland een kantoor te openen en er is interesse om op redelijke termijn op de campus in Wageningen te gaan werken. Omdat we al met verschillende universiteiten over de hele wereld samenwerken, vinden we het belangrijk om een gestructureerder programma op te zetten. Dus onafhankelijk van een enthousiaste professor, met wie de samenwerking stopt als deze met pensioen gaat. We zoeken het liever in duurzame science-samenwerking. Toevallig of niet, er zit al een hub van medewerkers rondom Wageningen.”
Als managing director Europa zet De Franceschi de grotere lijnen uit: “Vorig jaar zagen we – naast de voedings-, petrochemie, olie- en gasindustrie, QC-laboratoria, en natuurlijk farma – een duidelijke extra vraag in de klinische sector, waar we ook al meer dan 15 jaar actief zijn.” Een sleutelrol daarin speelde de pandemie met zijn urgente opschalingen.
Strategisch ziet De Franceschi twee tendensen: “De meeste (potentiële) gebruikers proberen terug te gaan naar hun kernactiviteiten. Parallel daaraan zien we dat er drastisch wordt bezuinigd op basisonderzoek, want dat rendeert immers pas op de lange termijn. Dat heeft terughoudendheid in investeringen tot gevolg. De private sector herbeoordeelt of er nog iets te halen valt uit de R&D-data van de afgelopen decennia in de hoop iets nieuws te ontdekken. Ze gebruiken daarvoor nieuwe tools zoals machine learning, AI en big data analytics. Vaak levert het wel degelijk iets op.”
Om vastere voet aan de grond te krijgen in gegevensanalyse en machine learning heeft de LIMS-leverancier daarom vorig jaar het Amerikaanse Compass Red overgenomen en LabWare Data Analytics Innovations Center opgericht. Deze nieuwe divisie richt zich specifiek op het automatisch en continu bestuderen van gegevens om patronen te ontdekken, voorspellende modellen te bouwen en analytische oplossingen te genereren.
Zelf bewaakt de LIMS-speler eveneens zijn kernactiviteiten. “Het integratieplatform blijft belangrijk. De markt wil instrumenten en applicaties snel en efficiënt verbinden. We hebben het basisplatform voor elke toepassing, elk instrument dat je wilt verbinden, aanpasbaar aan specifieke behoeften. We zijn een van de eersten op de LIMS-markt die gebruik maken van MQTT [Message Queuing Telemetry Transport, een lichtgewicht netwerkprotocol voor communicatie tussen apparaten, red.] naast webdiensten en diverse andere protocollen (API’s).”
“We zijn een van de eersten op de LIMS-markt die gebruik maken van MQTT”Christian De Franceschi, LabWare Europe Managing Director
Al deze digitale gegevens moeten wel veilig bewaard worden. Willen afnemers in bijvoorbeeld de farmaceutische industrie hun gegevens strikt voor zichzelf houden, dan bestaat de mogelijkheid deze op te slaan in de volledig afgeschermde Private Cloud. Het beheer van de LIMS-applicatie wordt dan volledig uitbesteed. Anderen kiezen ervoor om te huren.
Kleine start-ups hebben misschien niet de financiële middelen en de interne kennis om een compleet LIMS-systeem te beheren en willen zich principieel alleen richten op de dingen waar ze goed in zijn. Zij kiezen dan voor SaaS, Software as a Service.
Vanuit een kosten- en investeringstechnisch standpunt kan de aanschaf en implementatie van een LIMS voor meerdere labs voor kennisdeling interessant kan zijn of voor de hand liggen: “Een R&D-manager vertelde me dat ‘wetenschappers zich richten op succes, en publiceren alleen succesvolle experimenten. We willen ook kennis delen over onderwerpen die minder of niet succesvol zijn geweest.’ Hun streven was dus niet zozeer om iets nieuws te ontdekken maar om beter gebruik te maken van bestaande kennis en middelen om verspilling van energie en budget te vermijden. Dat is óók wetenschap.”
Het ‘digital lab’ ofwel het digitaliseren van processen is meer dan alleen het toevoegen van nieuwe techniek en koppelen van apparatuur, en kan spaak lopen als de onderliggende verouderde processen gehandhaafd blijven. “Soms moet je processen volledig herzien en werkt het zelfs contraproductief als je digitale aspecten minder flexibel zijn dan je analoge. Voordat er aan een oplossing wordt gedacht moet je ervan uit gaan dat je je processen moet herontwerpen. We zien het soms bij klanten die LabWare mobile hebben geïmplementeerd, een mobiele app die geconfigureerd kan worden om alles te doen wat de klant wil. Ze proberen elektronisch te doen wat ze op papier deden door een adres handmatig in te typen: een denkfout. Je gebruikt in zo’n geval de geolocatie van je device.”
Maar welke prioriteit heeft het streven naar volstrekt papierloos – het paperless – lab? “De realiteit is dat papierloos bijna onmogelijk is vanwege bijvoorbeeld regelgeving. Veel voorschriften vereisen nog steeds papieren documenten. Een voorbeeld: een lab werkt met een balans die alleen kan worden aangesloten aan een printer. In plaats van het printen en archiveren gebruiken ze nu LabWare Mobile om een foto te maken van de aflezing, inclusief time stamp, gecombineerd met de barcode op de weegschaal. Dat is voor mij een voorbeeld van een pragmatische aanpak. Paperless moet daarom geen op zichzelf staand doel zijn – minder papier lijkt mij beter.”
________________________________________________
Levert als wereldwijd softwarebedrijf laboratorium informatie management systemen (LIMS), Electronic Lab Notebook (ELN) en andere informatiemanagementsystemen voor laboratoria. De software wordt gebruikt in verschillende sectoren, waaronder farmaceutische, biotechnologische, voedingsmiddelen- en drankenindustrie, milieu, klinische diagnostiek en onderzoek. Het bedrijf, opgericht in 1988, heeft wereldwijd meer dan 1.000 klanten in meer dan 100 landen en staat bekend om zijn flexibele en schaalbare softwareoplossingen, aanpasbaar aan de behoeften van verschillende laboratoria.