Waarom is aw-waarde cruciaal voor voedselveiligheid?

icon.highlightedarticle.dark Algemene labapparatuur Laatste wijziging: 28 november 2023
Aw-meter
Aw-meter | Foto: Wilten Instrumenten

Voedselveiligheid staat bovenaan de prioriteitenlijst voor elke professional in de voedingsindustrie. Een essentieel hulpmiddel om deze veiligheid te waarborgen, is het meten van de wateractiviteit, ofwel de aw-waarde. Hier is waarom dit zo belangrijk is:

Microbiële Groeibeheersing

Aw-metingen helpen bij het beheersen van microbiële groei in voedsel. Micro-organismen hebben water nodig om te overleven en te vermenigvuldigen. Een lage wateractiviteit in voedselproducten vertraagt de groei van deze organismen en verlengt zo de houdbaarheid.

Versheid en Kwaliteit

Producten met een lage wateractiviteit behouden hun versheid en kwaliteit gedurende een langere periode. Denk aan knapperige snacks, gedroogd fruit, of zelfs bewerkte vleeswaren. Dit draagt bij aan minder voedselverspilling en tevreden consumenten.

Consumentenveiligheid

Het meten van wateractiviteit helpt bij het voorkomen van de groei van ziekteverwekkende bacteriën zoals Salmonella en E. coli. Door voedselproducten met hoge wateractiviteit te identificeren en te beheersen, zorgen we voor de veiligheid van consumenten.

Kortom, het meten van wateractiviteit is een hoeksteen van voedselveiligheid. Het helpt voedingsbedrijven om producten te produceren die langer meegaan, minder risico lopen op bederf en de gezondheid van consumenten beschermen.

Wateractiviteit instrumenten icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Waarom is aw-waarde cruciaal voor voedselveiligheid?

Wilten Instrumenten B.V.

Wij leveren een totaalpakket. Wilten Instrumenten is leverancier van basis, analytische, fysische en biotechnologische laboratoriumapparatuur in de Benelux sinds 1952. We streven er naar om de meest innoverende technologieën en producten aan onze klanten... Lees meer