Vriesdroger in het lab: 7 tips voor een optimaal resultaat - Labinsights

Vriesdroger in het lab: 7 tips voor een optimaal resultaat

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
212 bekeken Laatste wijziging: 18 januari 2024
De Alpha 1-2 LSbasic vriesdroger van Christ
De Alpha 1-2 LSbasic vriesdroger van Christ | Foto: Christ/Salm en Kipp

Zo kies je de juiste vriesdroger voor jouw lab en stem je hem af op behoeften voor het beste resultaat. 7 Tips voor het beste resultaat.

Door een vriesdroger te kiezen en af te stemmen op jouw behoeften krijg je al een goed resultaat. Om dit nog een stap verder te brengen geven we je 7 tips voor een optimaal resultaat.

Tip 1: ken de parameters van het materiaal

Om een optimaal droogproces te hebben moet je weten wat de verandering van druk doet met het vries- en kookpunt. Zoek met de juiste accessoires uit welke combinatie optimaal is voor jouw materiaal.

Tip 2: optimaliseer de cyclus

Onderzoek hoe lang elk onderdeel van het proces duurt. Denk hierbij aan het invriezen, het droogproces, enzovoort. Hierna kun je kijken welke onderdelen je kan versnellen.

Tip 3: kijk naar de laagdikte

Werk je met een materiaal dat je in een tray, in een vial of in een kolf droogt? Maak de laagdikte van het materiaal zo dun en gelijk mogelijk. Hoe dunner de laag, hoe uniformer het resultaat. Als de laag te dik is droogt het minder uniform waardoor je verschillen krijgt.

Tip 4: niet alles in één keer

Zit het materiaal in flesjes of bekers? Gebruik dan minder en kleinere flessen per keer. Het is beter om 10 flesjes van 50 ml te drogen, dan een grote fles van 500 ml. Als je een te grote hoeveelheid in één keer droogt, zal het resultaat niet uniform zijn en het duurt langer.

Tip 5: verwijder oplosmiddel van tevoren

Het proces zal versnellen als je voor het drogen al een deel van het oplosmiddel verwijdert. Dit kan vaak al onder minder extreme temperaturen. Hierdoor hoeft de vriesdroger in het lab minder vocht te verwijderen waardoor het proces sneller verloopt. Daarnaast droog je dan minder materiaal waardoor je een beter resultaat krijgt.

Tip 6: verwarm de pomp voor

Een veelgemaakte fout is het niet voorverwarmen van de vacuümpomp. Wanneer deze niet is voorverwarmd kan het vocht uit het materiaal neerslaan in de (koude) olie van de pomp. Hierdoor gaat de pomp sneller kapot. Wanneer de pomp is voorverwarmd voorkom je dit en zal dit vocht neerslaan in het oliemistfilter, zoals het hoort.

Tip 7: jaarlijkse controle en onderhoud

Het is verstandig om een jaarlijkse controle te laten doen. Salm en Kipp biedt speciale controle- en onderhoudspakketten aan. Hierbij kijkt men onder andere naar de pomp en de staat van de olie. Ook wordt het vacuüm getest en worden preventief de pakkingen vervangen. Daarnaast worden alle sensoren gecontroleerd door een vergelijking met hun eigen gekalibreerde sensoren.

Meer over vriesdrogers

Vriesdrogers in het lab: zo werken ze

Vriesdrogers in het lab: een modulair systeem

Meer capaciteit voor Christ vriesdrogers

Christ vriesdroger vernieuwd

Profile picture of Anneke Kreuger BSc

Geschreven door Anneke Kreuger BSc

Lees meer van Anneke Kreuger BSc icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark