Veilig werken met 2-mercapto-ethanol

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
150 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Veilig werken met 2-mercapto-ethanol

2-mercapto-ethanol is niet zo’n lekker stofje. Gelukkig waarschuwt je neus daar al voor. Maar het is toch goed om de puntjes op de i te zetten als je ermee werkt.

Het mooiste is als je de stof kunt vervangen. Bij verschillende toepassingen in de eiwitchemie en DNA-isolatie kan 2-mercapto-ethanol vervangen worden door het veel minder schadelijke dithiotreitol.

Voor aanstaande moeders belangrijk: 2-mercapto-ethanol wordt ervan verdacht om het ongeboren kind te schaden. Dat betekent niet direct dat je er niet mee kunt werken als je zwanger bent, maar het is wel goed als je samen met de preventiemedewerker uitzoekt hoe dat veilig kan. En je mag ook altijd advies vragen bij de bedrijfsarts. Je wilt in ieder geval de blootstelling beperken.

Voor iedereen relevant: de stof is giftig, vooral als het stofje via de huid binnenkomt. Het kan daarnaast allergische huidreacties veroorzaken. En hoe vervelend: het stofje kan goed door de huid heen dringen en jammer genoeg ook door gewone nitril labhandschoenen! Al in minder dan een minuut!
Hoe snel is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de handschoen. Je hebt dus een dikkere handschoen nodig van goede kwaliteit, of een handschoen van ander, minder doorlatend materiaal. In het veiligheidsinformatieblad staat informatie over geschikte handschoenen, maar veel chemisch bestendige handschoenen zijn gemaakt voor de industrie en niet geschikt voor het fijngevoelige werk op het lab. Onwerkbaar dus. Je kunt je eigen handschoenenleverancier vragen om een geschikte handschoen, vraag dan wat de doorslagtijd voor 2-mercapto-ethanol is. Ga na of deze tijd de periode dekt die je met de stof werkt. Als de leverancier hier geen informatie over vertsrekt, kies dan voor een handschoenenleverancier die zich specifiek richt op chemisch bestendige handschoenen, bijvoorbeeld Shield Scientific, Ansell en KCL.

Ook inademing wil je voorkomen. Gebruik 2-mercapto-ethanol niet in een biohazardkast die de lucht recirculeert. Het kleine molecuul gaat gewoon door de filters heen en komt dan in de binnenlucht. Werk in een biohazardkast die een afzuigkanaal heeft naar buiten.

Het stofje is ook voor het milieu niet zo fijn, zamel het zorgvuldig in.

Geschreven door

Logo van:Veilig werken met 2-mercapto-ethanol

I. van 't Leven Iris Advies

Specialist in arbeidsomstandigheden in laboratoria Bewust omgaan met gevaarlijke stoffen en biologische agentia Minder fysieke belasting op de werkplek On the road to zero: minder kankerverwekkende stoffen op de werkplek... Lees meer