SVHC-lijst per 7 november 2024 - Labinsights

SVHC-lijst per 7 november 2024

icon.highlightedarticle.dark Gevaarlijke stoffen
Laatste wijziging: 13 november 2024
Afbeelding GHS-iconen
Afbeelding GHS-iconen | Foto: Shutterstock

Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) heeft op 7 november 2024 een nieuwe versie van de SVHC-lijst gepubliceerd. Aan de nieuwe kandidatenlijst is één nieuwe stof toevoegd en deze staat daarmee op de nominatie om opgenomen te worden in de REACH-bijlage XIV lijst (REACH-verordening EG nr. 1907/2006, (artikel 59, lid 2) – ( 10)).

Europese SVHC-lijst

De afkorting SVHC staat voor Substance of Very High Concern. In het Nederlands hebben we het bij deze groep over de Zeer Zorgwekkende Stoffen. Het is wettelijk verplicht om de inventarisatie van de SVHC op de werkplek in orde te hebben en te houden.

Het doel van de SVHC-lijst is gebruikers en het milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van deze gevaarlijke stoffen. Stoffen op deze lijst zijn genomineerd als kandidaat door ECHA en/of de vertegenwoordigde instantie van de EU-lidstaat om te worden opgenomen in de REACH-bijlage XIV-lijst (REACH-verordening EG nr. 1907/2006, (artikel 59, lid 2) – ( 10)).

De bijlage XIV-lijst van REACH staat ook bekend als de autorisatielijst.

Wettelijke verplichting voor fabrikanten, leveranciers en organisaties

Fabrikanten en leverancier zijn verplicht om organisaties in hun Safety Datasheet te informeren wanneer een gevaarlijke stof of chemisch product één of meerdere componenten bevat met een vermelding op de SVHC-lijst.

Organisaties die gebruikmaken van een stof met een vermelding op de SVHC-lijst hebben 6 maanden de tijd om hier melding van te maken bij ECHA. Zonder toestemming is het namelijk niet toegestaan om stoffen met een vermelding op de SVHC-lijst te gebruiken.

Stofgroepen op de SVHC-lijst

Op de Europese SVHC-lijst staan onderstaand stofgroepen vermeldt welke schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu.

  • CMR-stoffen
    • Blootstelling aan deze stoffen kan schadelijk zijn voor onze genen, leiden tot kanker of schadelijk voor de vruchtbaarheid of het (on)geboren kind.
  • Stoffen met persistente, bioaccumulerende en toxische (PBT) eigenschappen
    • Deze stoffen zijn moeilijk afbreekbaar, omdat ze zeer goed bestand zijn tegen afbraak. Als deze stoffen eenmaal in de leefomgeving terecht komen is het (bijna) onomkeerbaar
  • Bioaccumulerende stoffen
    • Deze stoffen kunnen zich ophopen in het weefsel van levende organismen, waarbij verwijdering door het lichaam langzaam of zelfs niet mogelijk is
  • Toxische stoffen
    • Blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot een (chronische) beroepsziekte of zelfs leiden tot de dood.
  • Zeer persistent en zeer bio-accumulerende stoffen (vPvB’s)
    • De schadelijke effecten door blootstelling deze stoffen zijn moeilijk te voorspellen. Als deze stoffen eenmaal terechtkomen in het milieu is afbraak (bijna) niet meer mogelijk.

Concentratiegrenzen SVHC in chemische producten en mengsels

Voor producten en mengsels geldt een concentratiegrens van 0,1 gewichtsprocent ten opzichte van het totale product of mengsel.

Recente update 7 november 2024

Op 7 november 2024 heeft ECHA de stof Trifenylfosfaat (CAS nummer: 115-86-6) toegevoegd aan de Europese SVHC-lijst. Reden voor opname van de stof is dat deze hormoonverstorende eigenschappen (Artikel 57(f)) bevat. Deze stof wordt vaak gebruikt als vlamvertrager, weekmaker in polymeerformuleringen, lijmen en kitten.

SVHC-lijst in SOFOS 360 en Chemwatch

De recente update hebben wij inmiddels verwerkt en beschikbaar gesteld aan de gebruikers van onze applicatie SOFOS 360 en Chemwatch.

Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het controleren van het eigen register in de applicatie op aanwezigheid van stoffen met een vermelding op de SVHC-lijst.

Meest recente versie van de SVHC-lijst icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:SVHC-lijst per 7 november 2024

ITIS

Sinds 1992 is ITIS marktleider op het gebied van informatiesystemen voor chemicaliënbeheer binnen ziekenhuizen, overheidsinstellingen, onderzoekslaboratoria en productiebedrijven. Met de applicaties SOFOS 360 en/of het internationale Chemwatch beschikt je organisatie... Lees meer