Seminar Samples: opslag & codering tijdens vakbeurs LabNL

icon.highlightedarticle.dark Beurs- en eventsorganisatie
49 bekeken Laatste wijziging: 12 september 2023
Vakbeurs LabNL
Vakbeurs LabNL | Foto: FHI Laboratorium Technologie

Tijdens de vakbeurs LabNL kunt u het seminar ‘Samples: opslag & codering’ bijwonen. Samples zijn een essentieel onderdeel van het werkproces in een laboratorium. Om de kwaliteit van de monsters en de daaropvolgende analyses te waarborgen zijn de juiste opslag en identificatie van groot belang. De grootte en schaal van het laboratorium zijn van invloed op de complexiteit en geavanceerde systemen en procedures kunnen noodzakelijk zijn voor betrouwbare resultaten.

Tijdens het seminar ‘Samples: opslag & codering’ delen drie sprekers hun kennis op het gebied van monsteropslag en codering in het laboratorium.

Populatie biobank & 2D barcodes

Met data van ruim 160.000 deelnemers beheert en bewaart Lifelines miljoenen samples. Als populatiebiobank verzamelen ze allerlei gegevens en lichaamsmaterialen, zoals urine, bloed en haar. Deze data wordt vervolgens beschikbaar gesteld aan iedereen die middels onderzoek een relevante bijdrage wil leveren aan het gezonder oud worden van mensen. Hilde Laeremans, Teamleider Laboratorium en Lifestore bij Lifelines, vertelt meer over de opslag van samples op grote schaal en de unieke 2D barcodes die zij gebruiken.

Identificatie & labelsoftware

Voor het identificeren van samples is een coderingssysteem noodzakelijk. Daarbij moet rekening worden gehouden met de omstandigheden tijdens de opslag en het verwerken. Bij gebruik van een label moet deze bijvoorbeeld bestand zijn tegen opslag in extreem lage temperaturen. Daarnaast wil je een systeem dat naadloos aansluit op je LIMS. Patrick van Soelen van Loftware legt uit hoe labelsoftware kan helpen bij het identificeren van samples.

Hielprikscreening & hielprikkaarten

Het RIVM voert diverse bevolkingsonderzoeken uit en een daarvan is de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s. In de eerste week na de geboorte worden er een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel en deze worden opgevangen op een speciaal kaartje, de hielprikkaart. Vervolgens wordt het bloedmonster onderzocht op ernstige, zeldzame ziektes. Mandy Jansen, Accountmanager Neonatala Hielprikscreening, geeft ons een kijkje in het proces van de hielprikscreening en vertelt meer over de unieke hielprikkaarten die gebruikt worden voor de opslag.

Seminar ‘Samples: opslag & codering’ tijdens vakbeurs LabNL
Woensdag 27 september 2023 | 11:30 – 13:00 uur | Croesezaal

Schrijf je in via de website om dit seminar en de beurs kosteloos te bezoeken icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Seminar Samples: opslag & codering tijdens vakbeurs LabNL

FHI Laboratorium Technologie

FHI brancheorganisatie voor laboratorium technologie Lees meer