Nederland is actief betrokken bij het opstellen van een internationale norm over het gebruik van polymerase chain reaction (PCR) bij microbiologische analyses in de agrofoodsector. De publieke commentaarronde voor NEN-EN-ISO 22174:2022 Ontw. is recent van start gegaan. Belanghebbenden kunnen tot 5 januari 2023 commentaar indienen op dit normontwerp.
PCR is een manier om uit zeer kleine hoeveelheden DNA specifiek een of meer gedeeltes te kopiëren tot er genoeg van is om het te analyseren. De eisen die in NEN-EN-ISO 22174:2022 Ontw. ‘Microbiology of the food chain – Polymerase chain reaction (PCR) for the detection and quantification of microorganisms – General requirements and definitions’ zijn vastgelegd, zorgen ervoor dat laboratoria die gebruik maken van deze norm vergelijkbare resultaten genereren. De resultaten kunnen hierdoor gemakkelijker met elkaar vergeleken worden.
Voorgestelde aanpassingen
NEN verwacht dat de herziening van NEN-EN-ISO 22174 begin 2024 gereed is. Dan zal de herziene norm de gepubliceerde NEN-EN-ISO 22174:2005 vervangen. Daarnaast wordt een aantal normen samengevoegd tijdens deze herziening. Het gaat om de volgende normen voor microbiologie van de voedselketen:
• NEN-EN-ISO 20837:2006
‘Polymerase chain reaction (PCR) for the detection of food-borne pathogens –
Requirements for sample preparation for qualitative detection’;
• NEN-EN-ISO 20838:2006
‘Polymerase chain reaction (PCR) for the detection of food-borne pathogens –
Requirements for amplification and detection for qualitative methods’;
• NEN-EN-ISO 22119:2011
‘Real-time polymerase chain reaction (PCR)
for the detection of food-borne pathogens –
General requirements and definitions.
Andere voorgestelde aanpassingen zijn bijvoorbeeld de uitbreiding van kwalitatieve naar kwantitatieve analyses, de toevoeging van ‘digital PCR’, en een extra hoofdstuk over validatie en verificatie.
Toegang tot het normontwerp
Wilt u als belanghebbende commentaar indienen op het normontwerp NEN-EN-ISO 22174 Ontw., dan kunt u zonder kosten een exemplaar opvragen via [email protected]. U heeft dan tot 5 januari 2023 de tijd om commentaar in te dienen op dit normontwerp. Als u betrokken wilt zijn bij de verdere ontwikkeling van de norm, dan kunt u lid worden van de normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’.
Deze normcommissie is een breed platform waarin vertegenwoordigers uit de private sector, wetenschap en overheid elkaar ontmoeten en afspraken maken over normen. De normcommissie verzorgt alle inbreng vanuit Nederland in de internationale commissie, ISO/TC 34/SC 9 ‘Food products – Microbiology’, inclusief de commentaarrondes over NEN-EN-ISO 22174.
Meer informatie
Heeft u inhoudelijke vragen of vragen over het normontwerp, het normalisatieproces of de normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’? Neem dan contact op met Laura Mout, tel. [+31] (0)15-2690351 of e-mail [email protected].
Afspraken waar verschillende partijen het gezamenlijk over eens zijn, ofwel breed gedragen afspraken, maken internationale handel, innovatie, veiligheid, efficiëntie én duurzaamheid mogelijk.
Lees meer
Afspraken waar verschillende partijen het gezamenlijk over eens zijn, ofwel breed gedragen afspraken, maken internationale handel, innovatie, veiligheid, efficiëntie én duurzaamheid mogelijk.
Lees meer
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken we technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door toestemming te geven voor deze technologieën kunnen we gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een negatief effect hebben op bepaalde kenmerken en functies.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel om het gebruik van een specifieke dienst mogelijk te maken die uitdrukkelijk door de abonnee of gebruiker is aangevraagd, of met als enig doel de overdracht van een communicatie via een elektronisch-communicatienetwerk uit te voeren.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel van het opslaan van voorkeuren die niet door de abonnee of gebruiker worden gevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder een dagvaarding, vrijwillige naleving door uw internetprovider of aanvullende gegevens van een derde partij kan informatie die alleen voor dit doel is opgeslagen of opgehaald, doorgaans niet worden gebruikt om u te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of over meerdere websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.