Op mondiaal niveau heeft een groep experts samengewerkt om algemene voorwaarden te beschrijven voor isotherme methoden. Het resultaat hiervan is onlangs gepubliceerd in NEN-ISO 22942-1:2022 ‘Molecular biomarker analysis — Isothermal polymerase chain reaction (isoPCR) methods — Part 1: General requirements’.
NEN-ISO 22942-1:2022 beschrijft algemene voorwaarden voor de ontwikkeling, validatie en gebruik van nucleïnezuuranalysemethoden op basis van de isothermische polymerasekettingreactie (isoPCR). Daarnaast geeft de norm aanvullende informatie en begeleiding voor specifieke isoPCR-technieken.
isoPCR
In tegenstelling tot PCR-methoden gebaseerd op verschillende temperatuurcycli wordt tijdens een isoPCR gebruik gemaakt van een constante temperatuur om de nucleïnezuursequentie te amplificeren. Hierbij zijn geen variabele temperatuurcycli nodig. Daarnaast is isoPCR specifiek geschikt om lage concentraties nucleïnezuren te detecteren, amplificeren, identificeren en te kwantificeren. De voorwaarden in NEN-ISO 22942-1:2022 zijn toepasbaar op voedingsproducten, diervoeders, plantenmatrices en de gepropageerde plantenmatrices.
Belang van moleculaire biomarker analyses voor het vaststellen van voedselauthenticiteit
Door de aanwezigheid (of afwezigheid) van een bepaalde biologische eigenschap kan de authenticiteit van onder meer voedingsproducten worden vastgesteld. Veel van deze biologische eigenschappen zijn te herkennen aan de hand van moleculaire biomarkers.
Meepraten over normen voor moleculaire biomarker analyses en voedselauthenticiteit?
Er worden veel nieuwe normen ontwikkeld op het gebied van moleculaire biomarker analyse en voedselauthenticiteit. Dit gebeurt op mondiaal niveau (ISO) binnen de subcommissie ISO/TC 34/SC 16 ‘Horizontal methods for molecular biomarker analysis’. Op Europees niveau werkt een groep experts binnen de technische commissie CEN/TC 460 ‘Food authenticity’ samen aan Europese normen voor deze onderwerpen.
Nederlandse belanghebbenden kunnen commentaar aanleveren op conceptversies van deze normen, en nader betrokken zijn in het ontwikkelproces via NEN in de normcommissie ‘Voedselauthenticiteit- en fraude’. De normcommissie fungeert als platform waarin vertegenwoordigers vanuit verschillende sectoren elkaar ontmoeten en de Nederlandse inbreng verzorgen in de bovengenoemde internationale commissies voor internationale trajecten.
Meer informatie
Voor meer informatie over de NEN-ISO 22942-1:2022, normalisatie, of over de normcommissie ‘Voedselauthenticiteit en -fraude’ kunt u contact opnemen met Lara van der Woude, tel. 015 2690 351 of [email protected].
lees het bericht op nen.nl