Nauwkeurig en energiezuinig instellen van het vacuüm met Vacuubrand

17 november 2023
Vacuubrand producten
Vacuubrand producten | Foto: Dijkstra Vereenigde
Article image of: Nauwkeurig en energiezuinig instellen van het vacuüm met Vacuubrand
Vario pompen | Foto: Dijkstra Vereenigde

Vacuubrand biedt diverse vacuümpompen voor uiteenlopende toepassingen, inclusief ATEX-omgevingen.

Vacuubrand heeft voor elke toepassing een geschikte vacuümpomp. Zowel pompen met een ruw vacuüm voor vloeistof afzuigen, filtratie, SPE, rotatie filmverdampers, concentrering, syntheses en droogstoven als pompen met een fijn vacuüm voor Schlenk lines, destillatie en vriesdrogen.

Geschikt voor ATEX-omgeving

Inwendig zijn de pompen chemiebestendig uitgevoerd of (de goedkopere uitvoering) geschikt voor niet-corrosieve toepassingen. Vacuubrand maakt ook membraanpompen die in een ATEX-omgeving gebruikt kunnen worden.

Olievrije schroevenpomp voor agressieve dampen

Specifieke toepassingen van Vacuubrand pompen zijn bijvoorbeeld in een netwerk voor rotatiefilmverdampers of vloeistofafzuigsystemen. De laatste is ook los verkrijgbaar met ingebouwde pomp, het ‘BioChem-VacuuCenter’ (BVC).

Speciaal voor agressieve dampen en gassen is de Vacuu·Pure 10C schroevenpomp ontworpen. Het gebruik van een koude val is bij het merendeel van de processen niet nodig. De schroevenpomp is net als de membraanpomp olie-vrij.

Met de Select controller, de opvolger van de CVC3000, is het gewenste vacuüm nauwkeurig in te stellen. Dit levert, in combinatie met de Vario optie, een energiezuinige pomp op.

Bij vacuümpompen zijn 2 parameters van belang:

  1. Het vacuüm, uitgedrukt in mbar (=hPa)
  2. Het zuigvermogen, uitgedrukt in m³/h.

De atmosferische druk (1 atm.) is 1000 mbar, een membraanpomp haalt een laag (ruw) vacuüm van 0,5-100 mbar en een draaischuif- en schroevenpomp haalt een matig (fijn) vacuüm van 10-3 – 1 mbar.

Ter vergelijking, de bekende waterstraalpomp haalt ongeveer 18 mbar met een vermogen van 0,3 m³/h. Het vermogen van een membraanpomp is 1-18 m³/h, van een draaischuifpomp (rotary vane, met olie) is 2,3 – 8,9 m³/h en van een schroevenpomp is 9 m³/h.

2 jaar volcontinu draaien

Dijkstra Vereenigde is de officiële serviceprovider voor Vacuubrand pompen. Een pomp kan onderhoudsvrij draaien gedurende 15.000 uur, dat is circa 2 jaar volcontinu. Als het diepst haalbare vacuüm vermindert (de absolute druk gaat omhoog), of als het pompgeluid verergert, dan is onderhoud nodig.

Wij leveren onderdelen en onderhoudskits, zodat u dit zelf kunt doen óf u laat het onderhoud verzorgen door Dijkstra Vereenigde. Onze technici zijn in de Vacuubrand fabriek getraind om problemen op te lossen en onderhoud uit te voeren aan Vacuubrand pompen.

Ga via onderstaande link naar onze webshop voor verdere details.

Ga naar de Vacuubrand webshop icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonneren icon.arrow--dark