Alinda Wolthuis | Fotografie: Suurmond

Op zoek naar een glazen reactorsysteem dat basic is, snel leverbaar, eenvoudig te bedienen, breed inzetbaar en goed te combineren met bestaande doseersystemen en thermostaten? Deze betaalbare alleskunner is nu op de markt.

Met de suurGLASS zet Suurmond een nieuw, eigen reactorsysteem op de markt. “De suurGLASS is een aanvulling op ons programma”, zegt sales engineer Rowan Leenders, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling en bovenstaande pre’s toelicht. Suurmond staat in de markt bekend als leverancier van hoogwaardige reactor- en doseersystemen. Maar in het programma ontbrak een reactor voor minder veeleisende processen. “Soms wil je gewoon snel iets mengen, oplossen of roeren, of een additief toevoegen in een niet al te grote hoeveelheid. Dan heb je behoefte aan een basic reactor van goede kwaliteit, met een vat van een paar liter”, zegt Leenders. “Dat hadden wij eigenlijk niet, we zijn specialist in high end-oplossingen.” Leenders, zijn Belgische collega, enkele engineers van Suurmond en een klant namen plaats aan de tekentafel. Dat leidde tot een eigen ontwikkeling, de suurGLASS reactor met een HWS-vat van 1 tot en met 5 liter. Een instapmodel voor een scherpe prijs.

In combinatie met labautomatisering een compleet reactorsysteem voor fijnchemie en olie van gas tot food en feed
Rowan Leenders

Bedieningsgemak

Bij de ontwikkeling is veel aandacht besteed aan het bedieningsgemak. “We hebben een ‘Quick Action Clamp’ ontwikkeld, een eenvoudig systeem waarmee één enkele operator het vat veilig en efficiënt kan verwijderen. Het vat wordt ondersteund tijdens gebruik en bij vervanging.”

Wie beschikt over de 2 liter-oplossing, maar behoefte heeft aan een 5 liter-reactor, hoeft alleen een 5 liter-vat en een verlengde as aan te schaffen. De rest blijft hetzelfde. Suurmond maakt alles zelf, met uitzondering van het corrosiebestendige vat, want dat komt van HWS. Voor wat betreft de roerwerken kan de klant een leverancier kiezen. Door voorraden aan te houden, kan Suurmond binnen vier weken leveren. In de huidige markt is dat belangrijk: momenteel is er, vanwege de uitgestelde vraag door corona, schaarste aan grondstoffen.

Compleet systeem

De suurGLASS reactor is te combineren met diverse (high end) doseersystemen. “De reactor biedt een nozzle, waarop je bijvoorbeeld HNPM of Gather-pompjes kunt aansluiten”, zegt Leenders. “Ook voor wat betreft de thermostaat kan de klant kiezen uit diverse merken, die aan te sluiten zijn op de hose manifold. Doordat we aansluiten op deze manifold en niet rechtstreeks met slangen op de reactor, komt er geen stress op het glas te staan.” De suurGLASS vormt, in combinatie met labautomatisering van Systag, een compleet systeem dat breed inzetbaar is: van fijnchemie, olie en gas tot food en feed.

SuurGLASS reactorsysteem

✔️ Basic systeem voor scherpe prijs ✔️ Voor chemische synthese, procesontwikkeling, roeren, oplossen, mixen en extractie ✔️ Eenvoudig vat verwisselen dankzij Quick Action Clamp ✔️ Vatvolume van 1-5 liter ✔️ 25 verschillende cover plate (nozzle) configuraties ✔️ Te combineren met alle toonaangevende merken pomp- en doseersystemen

ReactorsysteemDoseersysteemThermostaat