Medicijn koelkasten met DIN 58345 bij Dijkstra Vereenigde

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Medicijn koelkasten met DIN 58345 bij Dijkstra Vereenigde

Koelkasten die gebruikt worden voor medicijn opslag moeten aan de hoogste eisen voldoen. De reden hiervoor is dat medicatie vaak bestaat uit temperatuurgevoelige componenten die bij blootstelling aan een te hoge of lage temperatuur hun werking kunnen verliezen. Dit kan rampzalige gevolgen hebben wanneer een patiënt onwetend een niet-werkend medicijn krijgt toegediend. Binnen de farmacie kan het betekenen dat onstabiele reagentia niet werken volgens protocol en de resultaten kunnen beïnvloeden. Naast het effect op de werkzame stoffen in medicatie of reagentia betekend een storing in een reguliere koelkast vaak een financiële derving van enkele duizenden of zelfs tienduizenden euro’s.

Het Deutsches Institüt für Normung welke de bekend DIN normeringen vervaardigt in Duitsland heeft hiervoor in september 2007 de DIN 58345 norm ontwikkeld. DIN 58345 wordt aangehouden bij het ontwikkelen van koelkasten specifiek voor medicatie- en vaccin opslag en zorgt voor een hoge mate van veiligheid.

Een DIN 58345 gecertificeerd apparaat dient tenminste aan de volgende punten te voldoen:
-Naleving van een gebruikstemperatuur van +2 °C tot +8 °C
-Bruikbaar in omgevingstemperaturen van +10 °C tot +35 °C
-Geluidsemissie van minder dan 60 dB(A)
-Optisch en akoestisch een alarm bij hoge en bij lage temperaturen
-Voorbereiding voor registratie van de gebruikstemperatuur
-Optisch en akoestisch alarm bij stroomuitval gedurende min. 12 uur
-Veiligheidsthermostaat ter voorkoming van temperaturen lager dan +2 °C
-Mechanische belastbaarheid van de inbouwelementen van min. 100 kg/m²
-Afsluitbare deur

Fabrikanten als Liebherr voegen hier bij hun MK(U)v serie nog aanvullende veiligheidsmaatregelen aan toe zoals een extra producttemperatuursensor, vaste temperatuur instelling van +5°C, stroomonafhankelijke alarmmelder en afdekplaat voor de verdamper. Hierop aanvullend beschikt deze net als de laboratorium koelkasten van Liebherr ook over een standaard doorvoer voor een externe temperatuursensor. Ook fabrikant Kirsch heeft aanvullende kenmerken bij hun Med din 58345 medicijn koelkast zoals een extreem kleine temperatuurafwijking en standaard een geïntegreerd ladesysteem. Ook Liebherr biedt een optioneel ladesysteem aan voor hun MK(U)v serie.

Dijkstra Vereenigde biedt koelkasten aan van Liebherr en Kirsch met DIN 58345 certificering. Klik op de link hiernaast en ga naar onze webshop.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Medicijn koelkasten met DIN 58345 bij Dijkstra Vereenigde

Dijkstra Vereenigde B.V.

Dijkstra Vereenigde Laboratorium equipment & maatwerk oplossingen Dijkstra Vereenigde is al ruim 60 jaar leverancier van A-merk laboratorium equipment en heeft zich afgelopen jaren gespecialiseerd in maatwerk oplossingen tot industriële schaalgrootte. Onze... Lees meer