lisa.lims Mobile Data ofwel je eigen LIMS in je jaszak

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: lisa.lims Mobile Data ofwel je eigen LIMS in je jaszak

“Ik doe mijn werk graag.”, aldus Martin Bromer laborant bij B. Braun. Hij onderzoekt een zoutoplossing voor intraveneuze infusies die in de fabriek in Melsungen wordt geproduceerd. B. Braun is een toonaangevende fabrikant van medisch-technologische en farmaceutische producten. Hun moderne centrale laboratorium biedt ons meer inzicht hoe het laboratoriumwerk er uit kan zien met de inzet van mobiele applicaties.

Alle producten die de fabriek verlaten worden vooraf aan uitgebreide kwaliteits- en stabiliteitstesten onderworpen. Om te voldoen aan de strenge wettelijke eisen van de farmaceutische industrie zijn documentatie en traceerbaarheid essentieel. Elke monster moet verwijzen naar de relevante testmethode en gebruikte testapparatuur en chemicaliën.

Op het eerste gezicht een enorme inspanning. Vooral toen de betreffende data eerst op papier werd geregistreerd en vervolgens handmatig ingevoerd in het systeem. Een aanpak die bovendien makkelijk tot fouten leidde. B. Braun heeft dat op de volgende manier opgelost.

Martin Bromer registreert het monster eerst met een handscanner. In de applicatie op zijn mobiele apparaat ziet hij de relevante testprocedure en scant hij de codes op de te gebruiken chemicaliën en relevante testinstrumenten. De gegevens worden uiteindelijk via een beveiligde wifiverbinding rechtstreeks naar het LIMS gestuurd en veilig opgeslagen.

Martin Bromer doet zijn werk dus graag omdat hij zich nu meer kan concentreren op de essentie: namelijk in het laboratorium met uitgekiende testprocedures de hoge kwaliteit van de B. Braun-producten waarborgen.

Martin Wenzel, IT-systeembeheerder en LIMS-projectmanager bij B. Braun. “Het documenteren was niet bij iedere medewerker even populair maar voor ons werk absoluut noodzakelijk. Daarom hebben we een systeem ontwikkeld dat dit belangrijke aspect van ons werk zo eenvoudig mogelijk maakt. Het registreren van alle gegevens was eerst heel arbeidsintensief maar we hebben deze inspanning nu tot een minimum weten terug te brengen.”

lisa.lims van t&p Triestram & Partner is al sinds 2003 bij B. Braun in gebruik. Dit LIMS-systeem zal zich in de toekomst blijven ontwikkelen en in nauwe samenwerking met gebruikers voortdurend worden aangepast aan de toenemende eisen.

Geschreven door

t&p Triestram & Partner

lisa.lims is het internationale LIMS platform van t&p Triestram & Partner. Al meer dan 25 jaar vormt de klanttevredenheid het uitgangspunt van ons handelen. Het succes van deze filosofie wordt... Lees meer