Leendert van der Ent | Fotografie: Marco Vellinga
Hardschuimfabrikant Recticel bracht vier softwaresystemen terug naar één integrale oplossing: een LIMS-systeem. Daartoe werden de mogelijkheden van de LIMS-software op de proef gesteld. “Met de complexiteit van onze vraag testten we de grenzen van het systeem af”, zegt Quality & Lean Engineer Guenaelle Verleye. “Niet alles kon, maar we werden positief verrast hoeveel er geïntegreerd kon worden.”
Leendert van der Ent | Fotografie: Marco Vellinga
Wie aan België en aan schuim denkt … denkt natuurlijk aan Recticel, en misschien niet direct aan het uitrollen van een Laboratorium Informatie Management Systeem. R&D Operations Manager Jean-Christophe Bouckaert: “Bij onze divisie Hardschuim maken we voornamelijk isolatiemateriaal voor de bouwsector, zoals PIR-schuim. De tweede divisie, Engineered Foams, omvat verschillende toepassingen van flexibele schuimen. Denk aan comforttoepassingen, zoals matrassen en meubelvullingen en aan schuimen die bijvoorbeeld in de automotive sector als akoestische filters worden toegepast als hemelbekleding, voor motorisolatie en ter vermindering van bandengeruis.
De R&D-afdeling blijft de grenzen van de prestatie van de schuimen verleggen. “Bij de hardschuimen gaat het naast de mechanische eigenschappen en de brandwerendheid vooral om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde – ofwel de lambdawaarde (λ)”, geeft Bouckaert aan. “En dat bij een zo gering mogelijke dikte en tegen aanvaardbare productiekosten.” Bij flexibele schuimen speelt naast brandwerendheid nog een groot aantal verschillende eigenschappen mee waarop getest moet worden. Bouckaert: “Behalve op standaardeigenschappen testen we in onze fysische en analytische R&D-laboratoria ook veel op eigenschappen voor specifieke toepassingen. Bovendien gaat het om testen in continue verbeteringsloop voor elke ontwikkelfase, van handgemixte kleine samples tot pilotschaal en uiteindelijk operationele schaal.”
De softwarematige ondersteuning voor die R&D-laboratoriumactiviteiten bestond tot voor kort uit vier verschillende applicaties. Quality & Lean Engineer Guenaelle Verleye licht toe: “Ten eerste: voor ordering van chemische experimenten, fysische en analytische testen hadden we een zelfbouw-ticketsysteem. Ten tweede draaide er een laboratory information management system in het fysisch en het analytisch laboratorium. Ten derde waren er voor de chemische en experimentele testen aparte opdrachtbeschrijvingen. Als vierde component was er het zelfbouw-warehouse/grondstof-managementsysteem. Voor het Formulation Management van nieuwe producten moeten nieuwe grondstoffen vrijgegeven worden, die vervolgens traceerbaar moesten blijven.”
Kortom, vier niet-gelinkte databases waarvoor steeds copy-paste nodig was. De belangrijkste vraag voor Recticel R&D was dus: is al deze functionaliteit in een LIMS te integreren, zodat informatie maar één keer hoeft te worden ingevoerd? In 2019 begon een traject van internetzoeken, beursbezoek en demo’s.
“dan gaan functionele details, communicatie tijdens verzorgde demo’s en prijs de doorslag geven”Quality & Lean Engineer Guenaelle Verleye
Verleye: “We stelden globaal onze functionele eisen op. Bij de demo’s letten we naast de functionaliteit ook scherp op de communicatie, compatibiliteit met onze IT-systemen en de prijs. Zo slonk het aantal kandidaten al snel van zeven naar drie. Die waren redelijk vergelijkbaar. En dan gaan functionele details, communicatie tijdens verzorgde demo’s en prijs de doorslag geven. iVention speelde het beste in op onze wensen.”
Vanwege corona ging 2020 voor het project verloren, maar december bracht wel de aankoopbeslissing. Dat maakte de weg vrij voor een kick-off in januari 2021. Verleye: “Met elf collega’s in zes subgroepen hebben we de gebruikerseisen in detail ingevuld, met de (goedkeurings)flows die daarbij hoorden. Regelmatig was er projectteamoverleg met de consultants van iVention. Zij vertaalden ons werk naar een configuratie in een testomgeving. Vanaf september 2021 werd iLES ingevuld met vijf volledig onderling gelinkte entiteiten: Ordering, Lab-testing, Experimenten en Grondstoffen onderverdeeld in Chemie & Materialen en Formulation. Samples hebben nu één uniek nummer, waar dat er eerst drie konden zijn. De goede communicatie bleef in het hele project een sterk punt, tot en met het afwerken van onze issue-lijst.”
“Goede communicatie bleef in het hele LIMS-project een sterk punt”Guenaelle Verleye
Vanaf januari 2022 vond gefaseerde invoering plaats, met ‘Ordering’ als eerste fase en ‘Experimenten’ in oktober als laatste. “Informatie is zeer snel te vinden via doorklikken en de veiligheidsinformatie van chemicaliën is geïntegreerd”, noemt Verleye. “Wat mij erg goed bevalt, is dat je kolommen op je persoonlijke voorkeur kunt rangschikken en dat de programmatuur die voorkeur onthoudt.” Heel handig vindt ze verder dat interne klanten via een portaal toegang hebben tot een beperkte omgeving om orders in te geven. “Later komen de testresultaten en rapportages daar ook beschikbaar. Dat gebeurt in een voor hen bruikbare vorm, makkelijk te exporteren naar Excel. Voorheen was dat enkel PDF. Het rechtenbeheer van dit portaal werkt erg gemakkelijk.”
Ze vat samen: “Eigenlijk is het geen LIMS. In iLES zit veel meer.” Verleye beseft dat de complexiteit van de vraag van Recticel desondanks soms de grenzen van iLES aftastte, zoals bij het warehousemanagementsysteem en de rapportage van testresultaten. We overwegen nu iLES ook op onze kleinere R&D vestigingen – die nu alleen de Ordering functie hebben – te gaan uitrollen.”
________________________________________________
• Bedrijf: Recticel
• Datum ingebruikname: live in juni 2023
• Pakketversie: iLES
• Server: Recticel cloudserver Aantal simultane gebruikers: sitelicentie voor 100 named users (full) + 200 named users
(light, Business Line Portal)