Tekst: LABinsights
Van 26 t/m 28 september open LabNL – een nieuwe vakbeurs voor laboratoriumtechnologie – de deuren in de Jaarbeurs Utrecht. De compacte beursopzet, omlijst met een uitvoerig seminarprogramma, is gericht op het vinden van praktische oplossingen en handvatten voor direct gebruik in de laboratoria.
Tekst: LABinsights
Wie de FHI-evenementen als LabAutomation, LabAnalyse of LabSafety wel eens heeft bezocht, mag bij een bezoek aan LabNL op een vergelijkbare opzet rekenen. De beurs is opgehangen aan een uitgebreid symposiumprogramma, waarbij tegelijk een bezoek kan worden gebracht aan de beursvloer met ruim zestig exposanten uit de laboratoriumbranche.
Uiteraard is het ook mogelijk alleen te gaan voor netwerken en het bezoeken van de stands. Hier zijn ook de nieuwste technologieën en oplossingen zien voor praktische analyse- en inrichtingsvraagstukken in het laboratorium.
Een dagelijks wisselend conferentieprogramma behandelt tal van actuele thema’s. Iedere beursdag heeft een eigen thema en invulling.
Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, opent de beurs op dinsdag 26 september met een lezing over het effect van bewegen op de hersenen, de relatie tussen beweging, gedrag en mentale gezondheid, werkstress en het geheugen. Hij laat het belang van vitaliteit zien, ook op de werkvloer.
“Inzetten op duurzame inzetbaarheid: wat betekent dat voor de ergonomie in het lab?”FHI
Voor labmanagers zijn er tal van workshops gericht op het optimaal runnen van een laboratorium, ook met oog op een prettige werkomgeving. Neem de workshop ‘Inzetten op duurzame inzetbaarheid: wat betekent dat voor de ergonomie in het lab?’ Deze sessie belicht de meerwaarde van het ergonomisch inrichten van het laboratorium om hiermee direct in de organisatie aan de slag te gaan.
Tijdens de workshop ‘De eerste stappen richting een lean laboratorium’ gaat het over de basis van het concept ‘lean’ en wat dit kan betekenen voor de eigen werkomgeving. Na het volgen van deze workshop kan op de eigen werkplek aan de slag gegaan worden met de ‘5s-en’ om de eerste stappen te zetten richting een lean lab.
Dag 2 en dag 3 staan in het teken van analyse, onderzoek en laboratoriumtechnologie. Tijdens het seminar ‘Ontwikkelingen in DNA-technologieën’ delen experts hun kennis en geven ze een inkijkje in tal van toepassingen die nu én in de toekomst mogelijk zijn.
Universitair hoofddocent Raymond Staals van Wageningen University & Research (WUR) opent de dag. WUR is met jarenlang onderzoek nauw betrokken geweest bij de ontdekking van CRISPR-Cas. Staals schetst een beeld van de laatste ontwikkelingen, het belang van deze techniek en de vele toepassingsmogelijkheden.
Andere sprekers in dit seminar zijn beleidsmedewerker Monique van Vegchel van Plantum over het gebruik van CRIPR-Cas in de veredeling. Professor Johan den Dunnen, hoogleraar Medische Genoomtechnologie aan het LUMC, gaat dieper in op een op DNA-gebaseerde gezondheidszorg.
__________