Lab-automatisering combineren met wetenschap en IT. Hoe doe je dat? - Labinsights

Lab-automatisering combineren met wetenschap en IT. Hoe doe je dat?

icon.highlightedarticle.dark LIMS, Lab informatiemanagementsystemen
33 bekeken Laatste wijziging: 8 april 2025
Lab-automatisering combineren met wetenschap en IT
Lab-automatisering combineren met wetenschap en IT | Foto: wega Informatik AG

LIMS stroomlijnt labautomatisering en FAIR data­beheer, verbindt systemen slim en maakt onderzoeksdata efficiënt toegankelijk en herbruikbaar.

Het R&D proces verbeteren – het begint met een eenvoudig idee

Je hebt een ogenschijnlijk simpel idee. Door de introductie van enkele geautomatiseerde instrumenten verwacht je het R&D-proces te kunnen verbeteren. De wetenschap hierachter heeft geen geheimen voor je en je verwacht dat de impact van deze verandering groot is. Dus begin je, gedreven als altijd, aan je kleine automatiseringsproject.

Stel je het moment voor dat je het voor elkaar hebt: twee nog glimmende nieuwe instrumenten, verbonden door een prachtige robotarm, voeren je analyses volledig geautomatiseerd uit. Natuurlijk heb je vooruitgedacht en de leverancier gevraagd om workflows te ontwikkelen die voor een vliegende start zorgen. Maar terwijl je collega’s al genieten van de verbetering van de efficiëntie in het lab, weet jij dat je er nog niet bent. Je weet dat het testvolume zal toenemen dankzij deze investering en je wilt de automatisering verder uitbreiden.

Je denkt verder: hoe handig het nu zou zijn als de resultaten, die door de nieuwe instrumenten worden gegenereerd, automatisch in het LIMS van het bedrijf kunnen worden verwerkt? En hoe makkelijk het zou werken als conclusies automatisch op een centrale plek terechtkomen, zodat iedereen in het bedrijf gemakkelijk toegang heeft tot de gegevens? Dat zou een mooie volgende stap zijn!

Volgende stappen

Het idee was simpel. Toch roept de communicatie tussen de verschillende bedrijfssystemen nogal wat vragen op:

  1. Hoe laten we deze systemen met elkaar communiceren?
  2. Hoe zorgen we ervoor dat er geen veiligheidslekken in de verbindingen zitten?
  3. Zijn er nog andere systemen binnen het bedrijf die beïnvloed kunnen worden?

Je realiseert je steeds meer dat jouw kleine automatiseringsproject niet meer alleen bij jou ligt. Er zijn andere partijen die een aandeel hebben in dit project. Algemene IT natuurlijk, maar ook datamanagement, informaticaresearch informatics, netwerk infrastructuur, kantoor IT en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Laten we er nu vanuit gaan dat deze technische IT-problemen kunnen worden opgelost. Jij kunt je dan weer focussen op de wetenschappelijke data. Bij een geautomatiseerde workflow is het belangrijk dat de annotatie goed op orde is, zodat voor gebruikers van databases duidelijk is met wat voor gegevens ze te maken hebben.

Welkom in de wereld van FAIR data

Je moet dus nadenken over de annotatie van gegevens. Je realiseert je dat het geweldig zou zijn om een opslagsysteem te hebben voor de verschillende gegevens die je genereert. Je wilt deze gegevens opslaan voor toekomstig gebruik, inclusief annotatie. Misschien in een soort woordenboek, of nog beter: een ontologie.

Opnieuw een eenvoudig idee, maar een snel overleg met collega’s in het lab onthult dat er verschillende terminologieën gebruikt worden en iedereen weet zeker dat zijn/haar terminologie de juiste is. Hier zul je over moeten onderhandelen, maar met de steeds groeiende verscheidenheid en inhoud van de onderzoeksgegevens is het cruciaal om ervoor te zorgen dat deze gegevens Findable (vindbaar), Accessible (toegankelijk), Interoperable (uitwisselbaar) en Reusable (herbruikbaar) zijn: FAIR dus.

Na FAIRificatie van je gegevens ben je eindelijk klaar voor datamining en exploitatie van je waardevolle gegevens. Dat wil zeggen, na selectie en installatie van geavanceerde datamining software…

En misschien is dit ook wel hét moment om in AI te duiken?

Je hebt hulp nodig met Artificial Intelligence

Nu kom je op een punt waarop je overweldigd raakt door de mogelijkheden en ideeën in de wereld van labautomatisering. Wat voor jou begon als een eenvoudig idee voor verbetering, verandert al doende in een serieus project met meerdere disciplines waar je geen expert in bent.

En dit is precies waar wega je partner kan zijn! Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, de Research Data and Knowledge Management groep bij wega heeft uitgebreide expertise in het hierboven beschreven proces. Bij wega kennen we de bedrijfsprocessen en softwareleveranciers die voor jouw project interessant zijn. En hoe eerder we mee kunnen doen, hoe makkelijker het is om te anticiperen op alle hindernissen die je onderweg tegenkomt.

Zullen we eens samen overleggen hoe we jouw geweldige (maar misschien toch niet zo eenvoudige) idee werkelijkheid kunnen laten worden?

Auteur: Steven van Helden

Meer informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Lab-automatisering combineren met wetenschap en IT. Hoe doe je dat?

wega Informatik AG

360°-diensten in farmaceutische informatica, life science informatica, gezondheidszorg en chemische informatica Lees meer