Foraminiferen, eencelligen met kalken huisjes, dienen als geschiedenisboeken, maar Dämmer waarschuwt dat begrip van hun skeletvorming essentieel is voor een nauwkeurige interpretatie.

De skeletjes, gemaakt van kalk en magnesium, kunnen informatie verschaffen over CO2-niveaus en zeewatertemperatuur. Dämmer ontdekte dat hun magnesiumgehalte niet alleen met temperatuur, maar ook met daglicht samenhangt.

CO2-gehalten in oceanen

Sommige foraminiferen zullen waarschijnlijk gedijen bij toenemende CO2-niveaus in de oceanen, maar boven een bepaalde drempel zal de zuurgraad te hoog worden voor skeletvorming.

Dämmer benadrukt dat het begrip van deze eencelligen fundamenteel is voor het volledige begrip van de CO2- en kalkbalans in de oceanen. Haar onderzoek, deel van het Netherlands Earth System Science Center, draagt bij aan het begrip van zeewatertemperaturen in het verleden en betere voorspellingen voor de toekomst.

Klimaatonderzoek

De impact op ecologie is mogelijk beperkt, maar de rol van foraminiferen in de oceaanchemie is vergelijkbaar met die van koraalriffen op andere locaties in de oceanen.