Hergebruikte labapparatuur ondersteunt bijenvolkeren

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hergebruikte labapparatuur ondersteunt bijenvolkeren

Door een initiatief van Labrecyling komt een deel van de opbrengst van hergebruikte laboratoriuminstrumentatie ten goede aan de bijenstand. Met de inzameling van refurbished apparaten worden bovendien ook arme landen geholpen die – hier afgeschreven – maar vaak nog prima te gebruiken apparatuur hard nodig hebben, maar niet nieuw kunnen aanschaffen.
Directeur Herwin Smit vertelt hoe hij met zijn bedrijf wil bedragen aan een groenere planeet en het bestaan van mensen kan verbeteren in gebieden waar ze het niet zo breed hebben als in Nederland: “In onze wereld wordt er meer en meer geanalyseerd vanwege de voedselveiligheid en controles op drinkwater en medicijnen, et cetera. De vraag naar analytische instrumenten neemt daarom niet alleen hier toe, maar ook in niet-Westerse landen, waarvan er sommige straatarm zijn. Veel laboratoria aldaar hebben niet de financiën voor nieuw apparatuur, het hoeft ook niet altijd hightech ze zijn, want de arbeidslonen zijn er veel lager dan hier. Zij kunnen goed uit de voeten met wat de tweedehandsmarkt hen te bieden heeft en kunnen met eigen gespecialiseerde arbeidskrachten apparatuur onderhouden, dan wel repareren.

Denk aan GC- en HPLC-systemen die hier meestal binnen 10 jaar afgeschreven en waarvoor hier de reparatiekosten erg hoog zijn. Ze werken vaak nog goed, maar hier in Nederland gooien we ze weg of bieden ze aan de RTA aan voor recycling. Wij vinden dat eeuwig zonde.” Hij vervolgt: “Labrecycling hergebruikt chromatografieapparatuur van wereldwijde merken als Agilent, Waters, Shimadzu, Perkin Elmer en Thermo Scientific. Van drie oude HPLC-systemen kunnen wij één of twee goedwerkende systemen maken. Hierdoor worden er veel onderdelen hergebruikt, waarbij nieuwe productie onnodig is en het milieu bespaart blijft. Na refurbishen heeft deze apparatuur een prijs die ook voor armere landen haalbaar is.”
En de bijen dan, hoe profiteren die van deze recyclingfilosofie: “Ik ben zelf imker, dus ik weet waar ik over spreek en heb een bijzondere passie voor deze nuttige dieren. De bijen hebben het steeds moeilijker in Nederland. Door enerzijds minder diversiteit aan flora en anderzijds de Varroamijt en pesticiden. De bijen zijn van levensbelang, wanner het gaat om het bevruchten van heel veel groentes en fruit. Om de bijen te helpen, sponsoren wij de lokale bijenvereniging. En financieren wij de kosten voor het inzaaien en beheren van, de momenteel drie percelen bloemetjesland. Elk graslandperceel is nu bewerkt tot bloementjesland, waar specifieke (dracht)planten kunnen groeien. Van deze planten haalt de bij stuifmeel en nectar. Het betreft o.a. korenbloem, bladrammenas, witte klaver, klaproos, phacelia, zonnebloem. Een mooi kleurrijk gezicht. Als bedrijf kunt u deelnemen aan dit bloemetjesland project met een minimum deelname van 250 m2. Met een kleine bijdrage helpt u mee aan de bijenpopulatie en ontvangt u echte honing, puur natuur.” Hij besluit: “In de wereld waarin mensen meer en meer kijken naar wat de aarde ons biedt, is recyclen een belangrijke eerste stap. Hergebruik van materialen, grondstoffen en zeker ook goederen en instrumenten wordt alsmaar belangrijker. Het kost heel veel energie om nieuwe producten te maken en deze hebben ook nog eens een hoog prijskaartje. Wij willen graag ons steentje bijdragen om de aarde te ontlasten en daarbij ook nog eens de Nederlandse bij een betere leefomgeving te bezorgen.”

Geschreven door

Logo van:Hergebruikte labapparatuur ondersteunt bijenvolkeren

Labrecycling B.V.

Labrecycling is het Nederlandse bedrijf dat uw oude chromatografie instrument een 2de leven geeft Lees meer