Fysieke belasting 25 jaar terug en nu

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Fysieke belasting 25 jaar terug en nu

Fysieke belasting 25 Jaar terug en nu
Toen ik 25 jaar geleden met Iris Advies begon was RSI een `hot topic`. Het meeste meubilair was nog niet instelbaar. Het Besluit Beeldschermwerk van toen heeft zijn vruchten afgeworpen. Instelbaar meubilair werd gewoon en de lichamelijke klachten zijn afgenomen door de jaren heen.

Wat vandaag de dag zeker nog aandacht vraagt:
– Visuele ergonomie: De optimale kijkhoek voor lezen en beeldschermwerk is schuin naar beneden (NEN 3087). Doordat moderne beeldschermen goed kantelbaar zijn, is dat ook te realiseren.
– De hoogte van labtafels: door de moderne techniek is het werk sterk veranderd en vaker zittend van aard. Labs die zittend werk hebben doen er goed aan niet de traditionele statafels te plaatsen maar tafels op zithoogte te bestellen.
– In hoogte verstelbare tafels op het lab: juist doordat alle apparatuur verschilt in grootte is er meer behoefte aan verstelbaarheid van meubilair dan in een kantooromgeving.
– Ergonomie van afzuigvoorzieningen: werken in de zuurkast en het biologisch veiligheidskabinet is belastend. Denk bij de aanschaf van nieuwe modellen na over ergonomische opties zoals: in hoogte verstelbaar laten plaatsen, zuurkast met schuin geplaatst raam voor een betere kijkhoek, afzuigvoorzieningen zonder raam.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Fysieke belasting 25 jaar terug en nu

I. van 't Leven Iris Advies

Specialist in arbeidsomstandigheden in laboratoria Bewust omgaan met gevaarlijke stoffen en biologische agentia Minder fysieke belasting op de werkplek On the road to zero: minder kankerverwekkende stoffen op de werkplek... Lees meer