Het is belangrijk om de werkplek regelmatig te desinfecteren. Om bacteriën en virussen te doden maakt een groot aantal organisaties gebruik van ethanol als desinfectiemiddel. Mede door corona is het gebruik van ethanol aanzienlijk toegenomen. Maar in hoeverre is het gebruik van ethanol eigenlijk schadelijk voor de gezondheid van de werknemers? En wat kan men gebruiken als mogelijk alternatief? Dat en meer in dit artikel op LabInsights.
Ethanol
In een groot aantal producten kom je de stof ethanol tegen. Een ander synoniem voor deze is ethylalcohol en deze stof wordt veel gebruikt als oplosmiddel in was- en reinigingsmiddelen. Ook in alcoholische dranken kom je de stof tegen. De stof verdampt na het aanbrengen snel en is licht ontvlambaar. Maak je gebruik van een handgel op basis van ethanol? Wrijf deze dan goed uit zodat de stof niet vlam kan vatten op de handen met brandwonden als gevolg.
Onderzoek RIVM
De stof ethanol heeft in Nederland een vermelding op de SZW-lijst als kankerverwekkend en reprotoxisch. In opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid heeft het RIVM dan ook onderzoek gedaan naar de verhoogde kans op borstkanker bij vrouwen. Wanneer vrouwen geen gebruik maken van een handgel op basis van ethanol hebben zij een kans van 143.000 op 1.000.000 mensen op het ontwikkelen van borstkanker. Wanneer vrouwen een jaar lang dagelijks 25 keer gebruik maken van een handgel op basis van ethanol hebben zij een kans van 143.015 op 1.000.000 mensen op borstkanker.
Alternatief
De handen reinigen met een handgel op basis van ethanol kan de vettige beschermlaag van onze handen aantasten. Het gevolg daarvan is dat de huid droog en gevoelig wordt. Ook kan de huid ons lichaam minder goed beschermen tegen andere irriterende stoffen. Het is dan ook aan te raden om de handen alleen te desinfecteren met een handgel op basis van ethanol wanneer het binnen korte tijd niet mogelijk is om gebruik te maken van water en zeep.
Toelating en gebruik
In coronatijd waren er veel tekorten aan desinfectiemiddelen. Reden voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om tijdelijke vrijstelling voor toelating van desinfectiemiddelen in te voeren. In de periode daarna zijn een groot aantal toelatingen ook weer ingetrokken. Controleer daarom bestaande voorraad en bij het aanschaffen van nieuwe desinfectiemiddelen op deze zijn toegelaten voor gebruik. Is dat niet (meer) het geval? Dan is niet toegestaan het desinfectiemiddel te gebruiken of deze op voorraad te hebben.
Controleren of je gebruik maakt van legale desinfectiemiddelen? Controleer dan het toelatingsnummer (format 12345N of NL/EU/SA-1234567-0000). Ook zijn er online lijsten (Staatscourant) beschikbaar om te raadplegen of je gebruik maakt van een toegelaten desinfectiemiddel.