Droog uw product snel en energiezuinig met een Memmert vacuümoven

icon.highlightedarticle.dark Tech & Analyse
Laatste wijziging: 24 juni 2024
Memmert vacuümoven
Memmert vacuümoven | Foto: Dijkstra Vereenigde
Article image of: Droog uw product snel en energiezuinig met een Memmert vacuümoven
Detials thermoschelf | Foto: Dijkstra Vereenigde

Met een Memmert vacuümoven geleverd door Dijkstra Vereenigde kunt u uw product snel en energiezuinig drogen.

Maar de oven heeft veel meer toepassingen:

  • Bepalen van het vochtgehalte voor kwaliteitsdoeleinden
  • Drogen van poeder en granulaat zonder dat het verstuift
  • Drogen van temperatuurgevoelige culturen zoals probiotica
  • Dehydrateren en conserveren van voedsel
  • Uitharden van lijm en polymeren
  • Drogen van elektronische componenten

Waarom drogen met een vacuümoven

Onder vacuüm kan het droogproces bij een lagere temperatuur plaatsvinden, omdat het kookpunt van de vloeistof is verlaagd. Daarnaast is de resterende zuurstofdruk verwaarloosbaar. Dit maakt het mogelijk om vocht en andere vluchtige stoffen uit uw product te verdampen zonder het te beschadigen.

Voorbeelden van producten zijn: groente en fruit, enzymen, micro-organismen, antibiotica en andere materialen die bij hogere temperaturen kunnen verslechteren of hun werkzaamheid verliezen. Bovendien is uw product sneller te drogen door gebruik te maken van vacuümcycli. Hierbij worden twee vacuümwaarden ingesteld en wordt na bereiken van de laagste druk droge lucht binnengelaten die vocht opneemt en vervolgens wordt afgezogen door de vacuümpomp.

Poedervormige en explosiegevaarlijke producten kunnen ook gedroogd worden. In tegenstelling tot gewone droging met luchtcirculatie, worden poedervormige monsters niet door stromende lucht weggeblazen of verplaatst. Moeilijk te drogen materiaal zoals poeder of korrels zijn sneller droog. Door het ontbreken van zuurstof en de lage temperatuur is zelfs het drogen van explosiegevaarlijke stoffen mogelijk.

Voordelen van plaatverwarming

Vanwege het vacuüm kan er geen warmteoverdracht door convectie plaatsvinden zoals bij een reguliere droogstoof. De warmteoverdracht kan alleen plaatsvinden door straling of geleiding. De directe plaatverwarming van Memmert werkt efficiënt door warmtegeleiding.

Standaard is de afdekplaat gemaakt van aluminium voor een uitstekende warmteoverdracht, snelle opwarmtijd en nauwkeurige regelbaarheid. Voor toepassingen met sterk corrosieve materialen raden wij aan om roestvrijstalen platen te kiezen.

Daarom drogen met een Memmert

De Memmert vacuümoven is verkrijgbaar in 3 volumes (29, 49 en 101 liter) met een druklimiet van 5 mbar en plaatverwarming tot 200 °C. De vacuümstoof is aan te sluiten op elke vacuümpomp, maar in combinatie met de Memmert chemisch bestendige vacuümpomp is eenvoudige regeling via het display van de oven mogelijk. Deze frequentie-gestuurde vacuümpomp is energiezuinig en loopt alleen als het nodig is. Een geluidreducerende kast en een onderstel zijn optioneel verkrijgbaar.

Standaard zijn de vacuümovens voorzien van 1 inlegblad. Dit is uit te breiden met 2-3 inlegbladen.

Memmert ovens zijn voorzien van intuïtieve bediening: ‘touch, turn & go’

De vacuümovens hebben een ‘TwinDisplay’ wat de complete instelling van apparaat specifieke parameters en de grafische weergave van het druk- en temperatuurverloop op het apparaat mogelijk maakt.

Daarnaast is de oven uitgerust met een USB-poort en ethernet-verbinding voor het programmeren en uitlezen vanaf een computer met de software AtmoControl. De oven kan beveiligd worden met individuele gebruikers-ID-functie en is voorzien van een temperatuurbewakingssysteem en een druk- en temperatuurbegrenzer.

Naast een optisch en akoestisch alarm kunnen alarmmeldingen naar een e-mailadres worden verzonden. De optionele MobileAlert maakt het mogelijk om de alarmmeldingen per SMS naar een mobiele telefoon te sturen.

De hoogste kwaliteit roestvrij staal is al jaren het onmiskenbare kenmerk van Memmert-ovens, incubators en klimaatkamers in het laboratorium. Functioneel ontwerp in zijn meest elegante vorm: krasbestendig, hygiënisch, robuust en duurzaam.

Installatie, IQ/OQ kwalificatie, kalibratie en onderhoud

Installatie, IQ/OQ kwalificatie, kalibratie en onderhoud wordt door onze eigen technische dienst verzorgd. Voor advies over een Memmert vacuümoven of ander apparaat kunt u terecht bij onze ervaren experts.

Bekijk de modellen via onderstaande link in onze webshop.

Naar de Memmert webshop icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Droog uw product snel en energiezuinig met een Memmert vacuümoven

Dijkstra Vereenigde B.V.

Dijkstra Vereenigde Laboratorium equipment & maatwerk oplossingen Dijkstra Vereenigde is al ruim 60 jaar leverancier van A-merk laboratorium equipment en heeft zich afgelopen jaren gespecialiseerd in maatwerk oplossingen tot industriële schaalgrootte. Onze... Lees meer