C/N-analyzers: drie belangrijke toepassingen voor je lab

icon.highlightedarticle.dark analytische instrumentatie
Laatste wijziging: 1 maart 2024
C/N Analyzer
C/N Analyzer | Foto: VELP

Een C/N-analyser leent zich voor het kwantificeren van stikstof en koolstof in diverse sectoren van de laboratoriummarkt. We lichten de drie belangrijkste applicaties toe.

tk1

Toepassing 1: landbouwonderzoek

De C/N-analyzer is een belangrijk instrument om de C:N verhouding te bepalen bij bodem- en gewasonderzoek. De uitkomst is een getal dat een richtpunt is bij duurzame teelt van gewassen, gewasrotatie en stikstofbemesting. Wil je een betrouwbaar resultaat? Neem dan deze drie aanbevelingen in acht van Maarten Schouffoer, productspecialist bij Salm en Kipp.

Dit zit zo. Koolstof in de bodem, met name organische koolstof, is de belangrijkste energiebron voor planten en micro-organismen. De koolstofcyclus is afhankelijk van de stikstofcyclus, want planten hebben stikstof nodig om CO₂ uit de lucht om te zetten in organische koolstofverbindingen.

Daarbij kunnen planten en micro-organismen bij een stikstoftekort de organische koolstof uit de bodem niet goed omzetten c.q. afbreken en groeien de planten niet optimaal.

Daarom is de juiste C:N-verhouding belangrijk. Een te hoge verhouding vertraagt de afbraak van organische restanten. Andersom gaat die afbraak juist te snel. Over het algemeen wordt een bodem met een C:N-verhouding van 24:1 gezien als een gezonde bodem.

“De C/N-analyzer is een belangrijk instrument om de C:N-verhouding te bepalen bij bodem- en gewasonderzoek”
Het monster wordt in tinfolie verpakt en gewogen en wordt in de autosampler geplaatst
Het monster wordt in tinfolie verpakt en gewogen en wordt in de autosampler geplaatst | foto:VELP
tk2

Toepassing 2: voedingsonderzoek

Ook de voedingslabs gebruiken met regelmaat C/N-analyzers, al ligt de focus vooral op het meten van stikstof. Dit om te bepalen hoeveel eiwit er in een voedingsmiddel zit.

Elk voedingsmiddel heeft een bepaalde eiwitsamenstelling. Elk met een unieke opbouw aan aminozuren. Zo zien de eiwitten van vlees er heel anders uit dan die van yoghurt. Op basis van de aminozuursamenstelling wordt een eiwitfactor berekend.

Daarbij heeft elk voedingsmiddel zijn eigen (bekende) eiwitfactor. Deze factoren zijn al berekend en kunnen als standaard gebruikt worden. In combinatie met de gemeten hoeveelheid stikstof is zo te bepalen hoeveel eiwit er aanwezig is.

Deze analyse wordt o.a. gebruikt voor kwaliteitscontrole, bijsturen van productieprocessen, optimalisatie van diervoedersamenstelling en informatie op verpakkingen. Overigens biedt VELP ook een specifieke Dumas-analyzer voor het meten van alleen eiwit/proteïnen: NDA702.

tk3

Toepassing 3: milieuonderzoek

De C/N-analyzer is onmisbaar voor milieuonderzoek. Hier zijn de totale koolstof (TC), totale organische koolstof (TOC) en totale stikstof (TN) belangrijke indicatoren voor de vastlegging van koolstof en stikstof in monstermatrices en de belasting van de natuurlijke omgeving. Lees: water, lucht en bodem.

Daarnaast worden de koolstofbepalingen vaak gedaan bij analyses van verontreinigde bodems. Deze analyses maken het mogelijk het ecologische risico en de mate van verontreiniging in te schatten.

Wil je alles weten over de C/N Analyzer?

C/N-analyzer: zo werkt één analyzer voor stikstof en koolstof

3 Tips voor een C/N-topresultaat

C/N-analysers: check de specs

Profile picture of Anneke Kreuger BSc

Geschreven door Anneke Kreuger BSc

Lees meer van Anneke Kreuger BScicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark