3 Tips voor een C/N-topresultaat

icon.highlightedarticle.dark analytische instrumentatie
Laatste wijziging: 29 februari 2024
Van standaard 1 autosampler tot optioneel voor totaal 120 monsters, met een maximale monstergrootte van 1 gram
Van standaard 1 autosampler tot optioneel voor totaal 120 monsters, met een maximale monstergrootte van 1 gram | Foto: VELP

Meet koolstof en stikstof in enkele minuten met de CN 802 van VELP, een C/N-analyzer die de Dumas-verbrandingsmethode gebruikt. Analyseer snel en milieuvriendelijk dankzij de slimme software. 3 Tips voor een C/N-topresultaat.

tk1

C/N-analyzers zijn eenvoudig in gebruik, robuust en betrouwbaar. Neem deze drie aanbevelingen van Maarten Schouffoer, productspecialist bij Salm en Kipp mee voor het beste resultaat.

Tip 1: Kies altijd monsters van hoge kwaliteit

Voor je begint, is het verstandig om na te denken over het monster. Wanneer je een kwalitatief slecht monster gebruikt, zal de analyse ook van lage kwaliteit zijn.

  • Zorg voor een homogeen monster

Een monster moet homogeen zijn. Zorg dat je het monster van tevoren goed maalt met een professionele maler.

  • Werk altijd met meerdere monsters

De meeste analyses worden altijd in twee- of drievoud uitgevoerd om een accuraat resultaat te krijgen. Neem deze monsters op verschillende plekken, dus niet vlak naast elkaar. Hoe groter de batch of locatie, hoe meer deelmonsters je moet gebruiken om een representatief resultaat te krijgen.

  • Gebruik bij voorkeur een droog monster

Door het monster van tevoren te drogen krijg je betere resultaten. Vaak is dit al onderdeel van de analysemethode. Kan een matrix niet tegen drogen, bijvoorbeeld bij een voedingsmonster dat gevoelig is voor warmte, gebruik dan een nat monster. Verreken dan wel het vochtgehalte tijdens de berekeningen voor een juist eindresultaat.

Van standaard 1 autosampler tot optioneel voor totaal 120 monsters, met een maximale monstergrootte van 1 gram
Van standaard 1 autosampler tot optioneel voor totaal 120 monsters, met een maximale monstergrootte van 1 gram
tk2

Tip 2: Kies de juiste instellingen

Welke instellingen je moet gebruiken hangt af van het monster dat wordt geanalyseerd. Bij de installatie van de C/N-analyser van Velp geeft Salm en Kipp een training waarbij je o.a. leert hoe je de parameters correct instelt.

  • Gebruik een applicatie-adviesrapport

Stuur voorafgaand aan de aankoop van de analyzer, in overleg met de applicatiespecialist, enkele monsters naar de leverancier voor een referentieanalyse op het applicatielab. In het applicatie-adviesrapport staat alle info voor een optimale analyse van de betreffende monsters.

  • Check de bibliotheek

Doe je voordeel bij een C/N-analyse met een bibliotheek met vooraf geïnstalleerde methoden.

  • Vraag het de expert

Toch nog vraagtekens bij de analyse? Neem contact op met de vertegenwoordiger of leverancier voor specialistisch advies.

tk3

Tip 3: Laat je toestel periodiek onderhouden

Bepaalde onderdelen van de VELP CN 802 moeten na een tijdje geleegd of vervangen worden. Zo zijn het askroesje, de oven- en reductorbuis en de chemische waterval na een bepaald aantal analyses aan vervanging toe. Dit afhankelijk van het soort en hoeveelheid monster. De CNSoft-besturingssoftware houdt voor je bij hoeveel analyses er gedaan zijn.

Ook is periodiek onderhoud, kalibratie en testen van de apparatuur belangrijk. De leverancier biedt onderhoudspakketten om tijdig te controleren of de analyzer nog goed functioneert.

De CN 802
De CN 802

Wil je alles weten over de C/N Analyzer?

C/N-analyzer: zo werkt één analyzer voor stikstof en koolstof

C/N-analyzers: drie belangrijke toepassingen voor je lab

C/N-analysers: check de specs

Profile picture of Anneke Kreuger BSc

Geschreven door Anneke Kreuger BSc

Lees meer van Anneke Kreuger BScicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Abonnerenicon.arrow--dark